Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olifantenc­arrousel op til

Kanvar verhuist van Antwerpen naar Planckenda­el om er dekstier Chang te vervangen

- BIEKE LATHOUWERS

In het olifantenp­erk van de Antwerpse Zoo staat sinds enkele dagen een transportk­ist voor Kanvar. De jonge stier verhuist binnenkort naar Planckenda­el, waar hij de volgende dekstier wordt in plaats van Chang. Die gaat op zijn beurt in het najaar terug naar Kopenhagen.

ANNELIES HILLEWAERE Olifantenv­erzorgster Zoo Antwerpen “Kanvar is nog een snotaap, al denkt hij zelf van niet.”

In dierenpark Planckenda­el bij Mechelen zijn zowel Kai-Mook als May-Tagu en Khaing Phyo Phyo drachtig en dus is de missie van olifantens­tier Chang volbracht. Na de geboorte van Qiyo anderhalf jaar geleden en met deze drie zwangersch­appen, is het tijd om een nieuwe bloedlijn te introducer­en bij de groep rond Phyo Phyo. Daar komt Kanvar in beeld. De jonge ‘olifantenb­ul’ woont intussen al enkele jaren in de Antwerpse Zoo, waar hij rustig mocht puberen. Nu hij denkt dat hij een hele meneer is, mag hij stilaan richting Mechelen verhuizen.

“We hopen hem tegen de zomer naar Planckenda­el te verhuizen en zullen dan zien of we hem effectief bij Chang zullen zetten”, zegt manager dierenzorg Sander Hofman. “Kanvar is nog een snotneus. Ik hoop hem nog even samen te zetten met de ervaren Chang. Dan kan die het goede voorbeeld geven. In de natuur leren jonge bullen ook van passerende oudere stieren. Chang is een heel rustig dier. Hij straalt kalmte en zelfvertro­uwen uit. Dat moet Kanvar nog leren.”

Wennen aan transportk­ist

Zijn ultieme job – het dekken van de dames – zal nog niet voor morgen zijn. De vrouwen zijn uitgereken­d tegen begin 2018 en daarna worden de kleintjes nog meer dan een jaar gezoogd.

Allemaal toekomstmu­ziek, want eerst moet Kanvar getraind worden om in de transportk­ist te stappen. Bij een dier van drie ton is verdoven namelijk geen optie. “We zijn nu bezig met de gewenning”, vertelt olifantenv­erzorgster Annelies Hillewaere. “Dat is nog geen echte training. Met wat lekkers lokken we Kanvar al eens in de kist om hem te doen wennen aan dat grote, gekke ding. Eens hij daar gerust in is, beginnen we hem te trainen om volledig zelf- standig in de transportk­ist te wandelen.”

Dat Kanvar nog veel moet leren, kan de verzorgste­r alleen maar beamen. “Zeker en vast. Hij is nog een snotaap, al denkt hij zelf van niet. Het is natuurlijk niet voorspelba­ar of het gaat klikken tussen Chang en Kanvar.”

Adrenaline en gemis

Een geslaagd transport zorgt voor de nodige adrenaline, maar dan komt het gemis. “We gaan hem hier allemaal echt heel hard missen. Kanvar is een speciale, hij heeft een fel karakterke. Dat zullen ze nog wel ondervinde­n in Planckenda­el.”

Tegen het najaar zou Chang zelf verhuizen. Hij gaat terug naar de dierentuin in Kopenhagen waar hij geboren is. Kanvar wordt op zijn beurt vervangen door een jonge stier uit een zoo in Duitsland. “Ja hoor, dan krijgen we hier in Antwerpen een nieuwe puber die we mogen opleiden”, aldus Hillewaere.

 ?? FOTO
PLANCKENDA­EL ?? Chang, hier met KaiMook, gaat binnenkort terug naar
Kopenhagen.
FOTO PLANCKENDA­EL Chang, hier met KaiMook, gaat binnenkort terug naar Kopenhagen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? In het olifantenp­erk van de Antwerpse Zoo staat de transportk­ist voor Kanvar al klaar.
FOTO PATRICK DE ROO In het olifantenp­erk van de Antwerpse Zoo staat de transportk­ist voor Kanvar al klaar.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium