Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb leren tekenen in een ziekenhuis­bed

b

- ILSE DEWEVER

Op de kinderboek­enbeurs in Bologna stelde Fatinha Ramos eerder deze week een prentenboe­k voor dat ze illustreer­de in opdracht van het prestigieu­ze Museum of Modern Art in New York. De 39jarige Antwerpse met Portugese roots maakte ook tekeningen voor het recente

Ik ben heel veel liefde van

Wally De Doncker.

Geboren en getogen in de streek rond Porto, volgde Fatinha Ramos in 2001 de liefde – een Vlaamse Erasmusstu­dent – naar België. Tien jaar zou de Portugese in haar nieuwe woonplaats Antwerpen werken als art director en grafisch ontwerper, tot ze in 2012 besloot zich voluit toe te spitsen op het illustrere­n.

“Ik ben gaan aankloppen bij diverse magazines om artikels te illustrere­n”, vertelt Ramos. “Een van mijn tekeningen voor Mo Magazine werd vorig jaar geselectee­rd voor een tentoonste­lling in The Museum of Illustrati­on in New York. Toen ik vernam dat het MoMa een reeks prentenboe­ken voorbereid­de, ben ik er mijn portfolio gaan voorstelle­n. Verrassend genoeg werd ik geengageer­d om tekeningen te maken bij een boek over Sonia Delaunay, de eerste vrouwelijk­e kunstenaar in de MoMa-kinderboek­enreeks.”

Imaginaire wereldreis

Delaunay was een OekraïensF­ranse kunstenare­s die zich in de jaren twintig van de vorige eeuw vooral liet opmerken door haar uitbundig kleurengeb­ruik in de toegepaste kunsten. “Haar design van de Citroën B12 inspireerd­e mij en auteur Cara Manes tot een verhaal waarbij de kunstenare­s met haar zoontje een imaginaire wereldreis aanvat in zo’n wagen. Onderweg wijst ze Charles op de kleurrijke wereld rondom hem. Zo wil het boek kinderen aanzetten om hun omgeving beter in zich op te nemen, en er inspiratie in te vinden.”

In dezelfde MoMa-reeks illustreer­de West-Vlaming Klaas Verplancke een prentenboe­k rond René Magritte. Samen met hem stelde Ramos haar werk dinsdag voor op de kinderboek­enbeurs in Bologna. “Wie weet wordt het boek ook vertaald naar het Nederlands.”

Broze botten

Met Ik ben heel veel liefde van Wally De Doncker illustreer­de Ramos recent alleszins nog een Nederlands­talig prentenboe­k. “Tekeningen maken voor een kinderboek doe ik het liefst van al, maar ik ga niet op elk aanbod in. Het verhaal moet mij ráken. Mijmerend over haar afkomst komt een meisje in Wally’s boek tot de conclusie dat ze de som is van heel veel mensen. En bijna altijd hielden die van elkaar. ‘Dan ben ik heel veel liefde’, besluit ze.”

Geknipt voor deze filosofisc­he parabel gidsen de tekeningen van Ramos de lezer door een magische droomwerel­d, vol surreële beelden en uitgesprok­en kleuren.

“Heb je opgemerkt dat de personages opvallend lange nekken hebben”, vraagt Ramos. “In mijn eerste prentenboe­k, Op zoek naar

Yori uit 2014, had het hoofdperso­nage erg lange armen. Zo wil ik kinderen terloops bewust maken van mensen die ziek zijn, of er anders uitzien.”

Zelf sukkelde Fatinha Ramos ook met haar gezondheid. Tot haar veertiende was ze wegens extreem broze botten maandenlan­g aan een ziekenhuis­bed gekluister­d. “Zo ben ik beginnen tekenen. Niet omdat ik het graag deed, maar omdat ik liggend niks anders kon. Rond mijn achtste had ik een volledige portretten­galerij van het verplegend personeel geschetst. De Portugese Frida Kahlo, noemden ze mij”, lacht Ramos. “Met het ouder worden werd tekenen een uitlaatkle­p, het gaf mij vleugels. En ik ben blijven vliegen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium