Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weiler pakte het pr obleem aan dat ik aank aartte”

SILVIO PROTO openhartig over zijn verleden bij Anderlecht en zijn toekomst bij kustploeg Oostende

- MICHAEL VAN DAMME

Oostende speelt vanavond tegen Zulte Waregem de heruitgave van de bekerfinal­e, maar deze keer staat Silvio Proto in doel. De 34jarige exkeeper van Anderlecht heeft nu pas definitief zijn plaats onder de lat heroverd, na een slepende knieblessu­re. Met hem moet de kustploeg in Playoff 1 vol aan de bak om het Europees ticket te veroveren dat het op de Heizel liet liggen. “We waren op twintig centimeter van Europees voetbal.”

Over zijn knie

Proto blesseerde zich midden november aan de kruisbande­n van de knie. Hij maakte zijn comeback op de laatste speeldag van de reguliere competitie na vier maanden keihard revalidere­n, maar is nu pas definitief terug. Wie denkt dat de kous daarmee af is, heeft het mis. Proto kwam drie kwartier later dan zijn ploegmaats naar de eetzaal met een koudecompr­essietoest­el waarmee hij zijn knie na de training had afgekoeld. “En na dit interview kruip ik nog twee uur in het krachthonk”, grimast Proto. “Denk maar niet dat ik automatisc­h weer in doel ben beland. Ik heb de coach er weer van moeten overtuigen . Natuurlijk speelt mijn statuut en mijn rol in de groep mee. Ik ben een leider die veel praat. Zo kun je ook belangrijk zijn. De revalidati­e was keihard en ik heb twee, drie keer gedacht dat mijn carrière voorbij was. Nu voel ik geen pijn meer tijdens de wedstrijde­n, dat is het allerbelan­grijkste. Ik heb dit seizoen het werk verricht van drie seizoenen. Nadien trek ik met mijn vrouw twee weken naar een eiland, waar ik geen poot ga uitsteken.”

Over Anderlecht en Boeckx

370 wedstrijde­n keepte hij voor Anderlecht, maar in de zomer van 2016 trok hij er definitief de deur achter zich dicht. Proto kent het huis en zelfs het merendeel van de huidige spelersgro­ep van paars-wit. Wat vindt hij van coach René Weiler en van het feit dat Frank Boeckx nu in doel staat?

“Het probleem dat Weiler heeft aangepakt, dat de mentalitei­t van sommige jongens in de kleedkamer van Anderlecht niet goed zat, heb ik destijds al aangekaart. Toen werd ik voor een gek versleten. Weiler heeft nu de kleedkamer uitgekuist en Anderlecht staat op kop. Hij heeft veel kritiek gekregen, maar als hij op het einde van het seizoen kampioen wordt, zal iedereen moeten toegeven dat hij goed werk heeft geleverd. Je kunt ook alleen maar respect hebben voor wat Frank Boeckx heeft gerealisee­rd. Toen hij bij Anderlecht arriveerde, was hij al blij als derde doelman terecht te komen in een club met een goede structuur om zijn conditie weer op peil te brengen. Dat hij nu eerste doelman is, is een sprookje. Hij is pas dertig, zijn carrière is helemaal gelanceerd. Maar tot dusver heeft hij zich met relatief weinig druk kunnen opwerken bij Anderlecht, in de toekomst zal er ook meer druk op hem komen te liggen.”

Over versterkin­g Lombaerts en de ambities van Oostende

Oostende versterkte zich voor volgend seizoen met Nicolas Lombaerts, de 38-voudige Rode Duivel van Zenit Sint-Petersburg waar ook Anderlecht en AA Gent naar lonkten. Proto was al een prestigetr­ansfer, de komst van Lombaerts is nog straffer.

“Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken, hij gaat onze defensie een surplus aan ervaring geven. Spelers als Lombaerts, ikzelf en Berrier – die al veel hebben meegemaakt – zijn belangrijk voor de ontwikkeli­ng van de club. We kunnen de jongere spelers helpen groeien. Deze transfer geeft ook aan dat Oostende wil blijven groeien. Europees voetbal zou een volgende stap zijn. Daarom mikken we nu op de derde plaats en daarom deed het ook pijn om de bekerfinal­e te verliezen. Met die gemiste kopbal van Dimata waren we op twintig centimeter van Europees voetbal. Nu wordt het veel moeilijker. De titel wordt uitgevocht­en tussen Anderlecht, Club en AA Gent, maar ze zullen elkaar punten afpakken en wij moeten klaar zijn om daarvan te profiteren. Te beginnen bij Zulte Waregem. We zijn uit op revanche.”

 ?? FOTO FOTO KURT ??
FOTO FOTO KURT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium