Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik duim voor Degenkolb”

Tim Matthys mikt op derde derbyzege, maar houdt als wielerfan half oog op P arijsRouba­ix

- THOMAS STANDAERT

De ideale zondag voor Tim Matthys? Winst van zijn wielerheld John Degenkolb in de klassieker Parijs-Roubaix, gevolgd door een klinkende overwinnin­g met KV Mechelen in de streekderb­y tegen Lierse. “Mijn liefde voor de koers is groot, maar die voor de bal blijft groter”, stelt Matthys zijn prioriteit­en.

Dat Tim Matthys bezeten is door de wielerspor­t is algemeen geweten. Neem maar eens een kijkje op zijn Twitter- of Instagrama­ccount. Poseren voor de krant op zijn koersfiets doet hij nu liever even niet. Kwestie van geen fout beeld te creëren in de aanloop naar de beladen streekderb­y van zondag tegen Lierse. De blik en de gedachten van Matthys zullen zondagnami­ddag wel eens afdwalen naar de legendaris­che kasseistro­ken in de Hel van het Noorden, maar het hart én het hoofd van de KV-speler zitten dan toch al meer in de Hel van Malinwa. “Op een vrije dag kan ik helemaal opgaan in de koers. Maar als ik erna zelf moet spelen, dan is die beleving toch heel wat minder. Dan focus ik me op mijn eigen voorbereid­ing. Als ik de aankomst nog kan meepikken in het spelershom­e, is dat mooi meegenomen. Maar als ik ze mis, dan is het zo. De match tegen Lierse primeert.”

Iedereen op scherp

De spelers van KV hebben – ondanks hun sterke seizoen – zondag wat goed te maken voor hun supporters. De pijnlijke afstraffin­g op Union (3-0) ligt de geel-rode aanhang als een baksteen op de maag.

“Het was jammer om op die manier aan Play-off 2 te beginnen. Ik had het gevoel dat al het goede van in de reguliere competitie in één match volledig van de kaart was geveegd. Gelukkig krijgen we tegen Lierse de kans om het tegendeel te bewijzen. We willen tonen dat Union slechts een accident de parcours was. Een van de weinige slippers in ons seizoen. Dan heb ik ook liever dat het tegen Union gebeurt dan thuis tegen Lierse. Iedereen staat nu volledig op scherp. We weten hoe belangrijk de derby is voor de supporters én we hebben iets recht te zetten bij de fans. Lierse komt op het goede moment.”

Drie op drie

Zelf bracht Matthys in 2009-2010 ook een seizoen door op het Lisp. Na een kort Grieks avontuur leidde hij de Pallieters als man met de meeste speelminut­en naar de titel in tweede klasse. Toch besliste Lierse de optie in zijn contract niet te lichten en hem te laten gaan. Een beslissing waar het al snel spijt van kregen. “Toen ik bij Bergen zat, hebben ze nog getracht me terug te halen. Amper een jaar nadat ik er weg moest. Dat vond ik moeilijk.” Derby’s tegen KV Mechelen maakte hij er niet mee. “Er werd soms wel eens iets gezegd over de rivaliteit met KV, maar omdat Lierse toen in tweede speelde, heb ik daar niet zoveel van gemerkt. Met KV heb ik in mijn eerste seizoen hier wel twee keer tegen Lierse gespeeld. Twee keer gewonnen ook. Toen we gingen winnen in Lier heb ik de spanning tussen de twee clubs het meest gevoeld. Lierse-fans waarmee ik destijds de titel heb gevierd, waren opeens heel wat minder vriendelij­k. Maar echt vijandig ging het er nu ook niet aan toe. Ik denk dat ik nog altijd veilig kan rondlopen in Lier. Maar zondag ga ik wel voor drie op drie tegen hen.”

Wielertoer­ist boven cafévoetba­l

John Degenkolb – de favoriete renner en ondertusse­n ook een vriend van Matthys – mikt zondag dan weer op een tweede overwinnin­g in Parijs-Roubaix. De Duitser won in 2015, maar kon er vorig jaar niet bij zijn nadat hij op stage werd aangereden door een auto. “Zondag krijgt hij dus pas de kans om zijn titel te verdedigen. Hij gaat goed zijn. John gaat meedoen voor de overwinnin­g maar hij is natuurlijk niet de enige. Van Avermaet, Boonen, Terpstra… Kanshebber­s genoeg om het spannend te maken.”

Dan toch geen spijt dat hij er niet bij kan zijn? “Nee hoor. Mijn liefde voor de koers is groot, maar die voor de bal blijft groter. Pas na mijn profcarriè­re komt daar misschien veranderin­g in. Dan verkies ik mijn fiets boven een carrière als cafévoetba­ller. ( lacht)”

 ?? FOTO BELGA ?? Van Tim Matthys mag John Degenkolb zondag de kassei nog eens in de lucht steken.
FOTO BELGA Van Tim Matthys mag John Degenkolb zondag de kassei nog eens in de lucht steken.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Matthys viert de titel in tweede klasse met Lierse in 2010.
FOTO PHOTO NEWS Matthys viert de titel in tweede klasse met Lierse in 2010.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium