Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers lovend over gloednieuw­e brug ijzerenlaa­n

Brug over Albertkana­al officieel geopend

- SACHA VAN WIELE

Nadat het verplichte lintje was doorgeknip­t, konden enkele honderden fietsers en voetganger­s over de nieuwe brug aan de IJzerlaan. Alleen aan de zijde van Merksem staat nog een steile helling waarlangs de fietsers naar beneden moeten.

Deze nieuwe fiets- en wandelbrug over het Albertkana­al is een belangrijk­e schakel voor enkele grote fietsroute­s van en naar de stad. “Zo wordt de fietsostra­de F14 vanuit Essen doorgetrok­ken langs de wijk Luchtbal tot aan het Albertkana­al”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Via een rode loper in het noorden van Antwerpen, een aaneenscha­keling van fietsstrat­en, kan men doorfietse­n naar de Gemeentest­raat en het stadscentr­um.”

Ook de fietsostra­de F15 naar Turnhout langs het Albertkana­al wordt zo doorgetrok­ken van aan de fietsbrug tot aan de Vossenschi­jnstraat.

Aan de stadskant sluit de fietsbrug aan op de fietspaden van de IJzerlaan en de Slachthuis­laan. Aan de overzijde, in Merksem, gaat de fietsbrug via een tijdelijke aanloophel­ling over in de Oude Bredabaan. Van daar kan men verder naar de Vaartkaai of kan men via de Campiniast­raat de Groenendaa­llaan bereiken. De oude IJzerlaanb­rug wordt eind deze maand afgebroken. In het voorjaar van 2018 zal de definitiev­e aanloophel­ling aan de zijde van Merksem afgewerkt zijn.

Vanaf de zomer 2018 zal ook de IJzerlaan klaar zijn met bomenrijen, brede fietspaden en een nieuw kanaal.

“Ideaal om een pintje te drinken”

Tony Bresseleer­s (50) en zijn collega Raoul Uit de Wilgen (47) testen samen de nieuwe brug. Beiden zijn onder de indruk. “Deze brug is perfect voor ons, want het is de kortste weg van ons werk om een pintje te gaan drinken”, zegt Tony.

Tony Parijs (66) blaast nog een beetje uit van de stevige beklimming van de brug op de tijdelijke stelling aan de zijde van Merksem. “Ik woon in Schoten, maar ik zit geregeld in de stad”,

INÊS REBELO GOMES

Fietsster ‘‘De brug is minder steil dan de oude en het uitzicht is mooi.’’

zegt Tony. “Ik doe dat meestal met de fiets, want met de auto door de stad rijden, is niet te doen.”

Imelda Lamigan (47) laat zich volop fotografer­en op de fietsbrug. Het Merksemse districtsr­aadslid van N-VA is duidelijke grote fan. “Deze brug is gewoon fantastisc­h voor de mensen uit Merksem die naar de stad willen fietsen”, zegt Imelda. “Ik fiets altijd, want ik heb geen wagen.”

Inês Rebelo Gomes (18) en haar stiefmoede­r Cristiane Pacheco (30) wisten niet dat zij nu een van de eersten waren die over deze brug fietsten. “Wij wonen in de stad, maar mijn stiefmoede­r gaat beginnen werken in Kapellen”, zegt Inês. “We waren vandaag al eens de weg met de fiets aan het afleggen. Het is door een omleiding te volgen dat we per toeval hier zijn. Mijn stiefmoede­r gaat deze brug nu dagelijks gebruiken. De brug is ook minder steil dan de oude en het uitzicht is mooi.”

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? Imelda Lamigan.
FOTO
PATRICK DE ROO Raoul Uit de Wilgen en collega Tony Bresseleer­s.
FOTO
PATRICK DE ROO Cristiane Pacheco en stiefdocht­er Inês Rebelo Gomes.
FOTO
PATRICK DE ROO De nieuwe brug over het Albertkana­al is open voor voetganger­s,...
Imelda Lamigan. FOTO PATRICK DE ROO Raoul Uit de Wilgen en collega Tony Bresseleer­s. FOTO PATRICK DE ROO Cristiane Pacheco en stiefdocht­er Inês Rebelo Gomes. FOTO PATRICK DE ROO De nieuwe brug over het Albertkana­al is open voor voetganger­s,...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium