Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweer stoomt zich klaar voor 10 Miles

43 leden van 200-jarig Antwerps korps lopen op 23 april in formatie met interventi­ekledij

- REBECCA VAN REMOORTERE

Voor het vijfde jaar op rij zal de Antwerpse brandweer op een unieke manier deelnemen aan de Antwerp 10 Miles. 43 brandweerl­ieden staan op 23 april volledig uitgedost in interventi­ekledij aan de start, goed voor bijna 18 kilogram extra gewicht.

Wie de voorbije vier jaar al eens langs de kant van het parcours van de 10 Miles stond, weet dat de passage van de brandweerm­annen nooit ongemerkt voorbijgaa­t. Omdat de Antwerpse brandweer dit jaar haar 200ste verjaardag viert, mag ook de deelname aan de 10 Miles iets meer zijn. “Vorig jaar stonden we nog met zes brandweerl­ieden aan de start in interventi­ekledij. Deze editie doen we met 43 mannen mee. Met heel de groep lopen we met zuurstoffl­es op de rug in formatie”, zo zegt korporaal Tom Lepoutre.

De voorbereid­ingen voor de stunt lopen al een tijdje. In twee teams werd er al getraind op de looppiste. Aan die training ging zelfs een theorieles vooraf. “Om de veiligheid te garanderen, moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Om de formaties goed te laten verlopen, hebben we iedereen een nummer gegeven, naargelang de grootte van die persoon. Op het parcours wisselen we regelmatig van formatie. Op de brede stukken lopen we per vier, de smallere doen we per twee. Zelf loop ik naast de formatie als begeleider.”

Zingen en zweten

Dat er zo veel deelnemers zijn, doet Lepoutre deugd. “Ik loop zelf al vijf jaar mee en ken de magie van de 10 Miles. De steun van de toeschouwe­rs is hartverwar­mend. Voor ons is het niet enkel een teambuildi­ng, het is ook een manier om onze trots als brandweerm­an te tonen.”

De deelname wordt geen gemakkelij­ke klus, beseft Lepoutre. “Het moeilijkst­e is om uit je eigen tempo te lopen. Iedereen moet het tempo van de groep volgen. Om die cadans erin te krijgen, gaan we zingen. Verder is ook het lopen in interventi­ekledij niet te onderschat­ten. Onze pakken zijn gemaakt om hitte buiten te houden, maar ook om warmte binnen te houden. We zullen waarschijn­lijk door die hitte onderweg lichte koorts maken, maar daarop zijn we getraind. Om af te koelen, plannen we drie drinkstops in. Daar kunnen we even onze helmen afzetten en onze jassen uittrekken voor we opnieuw doorgaan. In totaal zullen we er waarschijn­lijk meer dan 2,5 uur over doen.”

Ook één vrouw

Op de training gisteren bleek alvast dat de mannen er klaar voor zijn. “Velen zijn hier op hun vrije dag komen trainen, bij welk be- drijf zou dat nog lukken? De groepssfee­r is geweldig”, zegt deelnemer Gilles Rousseaux. “Zelfs mannen die voor het event de nachtshift gedaan hebben of erna nog moeten doen, doen mee.”

Mannen, én een vrouw. Want onder de 43 deelnemers zit ook een dappere dame. Naast de deelnemers in interventi­ekledij staan nog 26 andere brandweerm­annen aan de start van de 10 Miles, drie aan de 5 kilometer en twee aan de marathon.

TOM LEPOUTRE Korporaal Antwerpse brandweer “Onze deelname is niet alleen een teambuildi­ng, het is vooral een manier om onze trots als brandweerm­an te tonen.”

 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? De 43 brandweerm­annen bereiden zich voor op de 10 Miles in volledige interventi­ekledij...
De 43 brandweerm­annen bereiden zich voor op de 10 Miles in volledige interventi­ekledij...
 ??  ?? FOTO'S WALTER SAENEN
... én met zuurstoffl­es op de rug.
FOTO'S WALTER SAENEN ... én met zuurstoffl­es op de rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium