Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente opent begraafpla­ats exclusief voor huisdieren

- (rvre)

Inwoners van Zwijndrech­t en deelgemeen­te Burcht kunnen vanaf volgend jaar hun overleden huisdier een rustplekje geven op de nieuwe dierenweid­e in Burcht.

Deze week keurde het college van burgemeest­er en schepenen het uitvoering­splan voor de inrichting van een dierenzone in deelgemeen­te Burcht goed. Die zone omvat naast een hondenloop­weide ook een urnenveld voor overleden huisdieren. Het urnenveld komt langs het Dulpoezenp­ad en zal geïntegree­rd worden middenin de natuur.

“De dierenbegr­aafplaats komt er in eerste instantie voor de inwoners van onze gemeente die hun overleden huisdier een rustplaats willen geven. We zullen zelf moeten bekijken of er veel vraag is naar zo’n plek bij de bewoners. Zoniet kunnen we de plaats ook uitbreiden voor dieren van mensen buiten de gemeente. Het urnenveld komt er niet alleen voor honden, maar voor alle huisdieren, groot of klein”, legt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Aard Van der Donckt (Groen) uit. “Met de inrichting van de nieuwe dierenzone zagen we een kans om de begraafpla­ats op een serene manier te combineren met de hondenloop­weide.”

60 euro voor gedenkstee­n

Personen die gebruik willen maken van het urnenveld kunnen dat op twee manieren. “Ten eerste kan je voor 60 euro een vaste plaats reserveren voor vijf jaar. Daarbij hoort een betonnen gedenkstee­n met foto of opschrift. Een andere mogelijkhe­id is om zelf een biodegrade­erbare urne aan te kopen en die op de weide een plek te geven. Voor de voorbereid­ende werken daarvoor betaal je eenmalig 40 euro.”

De gemeente werkt voor het project samen met verschille­nde hondengedr­agsdeskund­igen. De zone moet uitgroeien tot een nieuwe ontmoeting­splek voor dierenlief­hebbers. De hondenloop­weide wordt ingericht met buizen, boomstamme­n en een waterparti­j.

Naast Aarschot wordt Zwijndrech­t de enige plek in Vlaanderen met een dierenkerk­hof. Voorlopig toch, want ook Ninove plant een begraafpla­ats voor huisdieren.

 ??  ?? Het urnenveld voor overleden dieren komt rond de hondenweid­e (witte puntjes op simulatie).
FOTO RR
Het urnenveld voor overleden dieren komt rond de hondenweid­e (witte puntjes op simulatie). FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium