Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zingende presentato­r en welbespraa­kte dandy’s

-

Op 8 april vindt u in het Letterenhu­is en op zestien andere plekken in de buurt literaire archieven en levende literatuur: schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaar­s vertellen, maken gedichten of lezen voor. En dat allemaal gratis, en in het kader van de eerste editie van het Letterenhu­isfestival. Onze vijf blikvanger­s.

Openingssh­ow: in de centrale hal van het Letterenhu­is ontvangt Marcel Vanthilt als gastheer schrijvers en artiesten. Hij praat met hen over literatuur en over schrijvers van wie het Letterenhu­is een archief bewaart. Zo zet Fikry El Azzouzi een boom op over Hendrik Conscience, praat Jan Vanriet over Hugo Claus, en Bernard Dewulf over Herman De Coninck. De 90-jarige Will Ferdy komt optre- den. En Vanthilt zelf zingt ook liedjes: op teksten van Paul van Ostaijen.

Jeroen Olyslaeger­s: de auteur van de bejubelde roman Wil modereert in boekhandel De Groene Waterman een middag rond de jaren dertig. Olyslaeger­s leest voor en geeft leestips, maar praat ook met vertaalste­r Els Snick over het literaire klimaat in die crisisjare­n. Historicus Marc Reynebeau slaat de brug naar onze eigen (crisis)tijd.

Simon Vinkenoog: Nederlands­e dichter met een hart voor Vlaanderen, die goed bevriend was met Gust Gils en Hugo Claus. In 2008, een jaar voor zijn overlijden, was Vinkenoog voor een expo een week te gast bij antiquaria­at Demian. Omdat een groot deel van zijn archief bij Demian terechtkwa­m, plant het antiquaria­at in 2018 een grote Vinkenoog-expo. Tijdens het Letterenhu­isfestival volgt al een voorsmaakj­e.

Antwerpse Shakespear­e: wanneer hij in 1891 het toneelstuk De Maire van

Antwerpen uitbracht, werd naar Frans Gittens verwezen als ‘den Antwerpsch­en Shakespear­e’. In de Nottebohmz­aal van de Erfgoedbib­liotheek, waarvan Gittens ooit directeur was, speelt Karel Vingerhoet­s zaterdag fragmenten uit dat werk. Hij voert daarin Jan Steven Werbrouck op, een oud-burgemeest­er van Antwerpen. Gittens bewoonde ook het pand in de Minderbroe­dersstraat, waar het Letterenhu­is nu is gevestigd.

Literaire dandy’s: Antwerps stadsdicht­er Maarten Inghels zit graag strak in het pak. Hij resideert zaterdag in herenkledi­ngwinkel LEF. Uit het archief van het Letterenhu­is snorde hij foto’s op van literaire dandy’s als Paul van Ostaijen, Patrick Conrad en Hugues C. Pernath. Hij leest er voor uit hun werk.

Letterenhu­isfestival, 08/04 tussen 14 en 18u, diverse locaties rond het Letterenhu­is, Antwerpen. Gratis. www.letterenhu­is.be

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO AMAURY MILLER ??
FOTO AMAURY MILLER
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium