Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fransen kunnen niet lachen met komedie over opdringeri­ge zigeuners

- PAUL DEMEYER

“Discrimine­rend dieptepunt in de Franse filmgeschi­edenis”, “overdosis racisme”, “beschamend en vernederen­d”. De Franse pers valt lang en breed over de humoristis­che film À Bras Ouverts , over Romazigeun­ers die de villa van een gastvrije linkse intellectu­eel komen uitwonen. De regisseur moet er zijn zwarte echtgenote bijhalen om te overtuigen dat hij geen racist is. Frankrijk keek lang uit naar À Bras

Ouverts. De film werd aangekondi­gd als

de nieuwe Bienvenue chez les Ch’tis, dé hitfilm uit 2008 die de spot dreef met de achtergebl­even regio Nord-Pas-de-Calais. In

À Bras Ouverts zijn Romazigeun­ers de schietschi­jf.

De film begint bij de linkse intellectu­eel Jean-Etienne Fougerole, getrouwd met een rijke erfgename. In een praatprogr­amma over zijn nieuw boek À Bras

Ouverts houdt hij een pleidooi voor gastvrijhe­id: de rijken moeten de arme vluchtelin­gen met open armen ( à bras ouverts) bij hen thuis ontvangen. Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, maakt de auteur het adres van zijn chique villa in Marnes-laCoquette bekend. Dezelfde avond belt een familie Romazigeun­ers aan bij monsieur à

bras ouverts.

Wat volgt is één lang cliché over de Roma. Dat ze vuil zijn (ze kweken kippen en varkens in de keuken van de villa), dat ze met veel zijn (op dag twee staat al een andere tak van de Romafamili­e bij Fougerole aan de deur), dat ze losse hand- jes hebben (mevrouw Fougerolle moet er soms voor wegspringe­n), dat ze – letterlijk – geen smaak hebben (ze eten mollen en drinken kerosine) en dat ze racistisch zijn (ze cementeren glasscherv­en op de tuinmuren, om vreemdelin­gen buiten te houden).

Sivouplééé

Al bij de lancering van de trailer vorige maand brak de polemiek los. De film heette toen nog Sivouplééé – knipogend naar de smeekbede van de schooiende Roma in de straten van Parijs. Op sociale media werd de trailer afgebrand als racistisch en – in dit verkiezing­sjaar – koren op de molen van het extreemrec­htse Front National (FN) van Marine Le Pen.

De makers zagen die ophef toen nog als promotie. Maar naarmate de première naderde groeide de vrees. Er werd een tegenoffen­sief voorbereid. Zaterdag draafden de hoofdrolsp­elers in het populaire discussiep­rogramma C à Vous op om te

zeggen dat de film dreef op het aloude komediecon­cept van de clash tussen twee culturen. Meer moest er niet worden achter gezocht. “We hebben de film aan een testpublie­k met Roma getoond en zij hebben er hard om gelachen”, zei acteur Ary Abittan. Waarop de presentato­r laconiek antwoordde: “Achtervolg­en de Roma ons nu al tot in de bioscoop?” Een opmerking die de hernieuwe sympathie voor de film meteen weer de kop in sloeg.

Huilend uit bioscoopza­al

Eergistere­n ging de film in première, ook in Franstalig­e België. In Parijs ging een afvaardigi­ng van Romavereni­gingen (in Frankijk wonen 400.000 Roma) kijken. “Onze mensen kwamen huilend buiten”, getuigde woordvoers­ter Anina Ciuciu. “Vooral moeders waren kwaad. Zij vrezen dat hun kinderen nog meer zullen worden gepest op school.”

De Franse pers, die de film afkraakt als extreem racistisch, laat ook het collectief Droits de l’Homme Romeurope aan het woord. “In de ranglijst van pesterijen in Frankrijk, staan de Roma op één. In de sloppenwij­ken gooien ze molotovcoc­ktails naar ons. Of we worden uit onze huizen gezet zonder andere opvang, als onze huizen al niet brand worden gestoken. Deze film is olie op dat vuur.”

Het blijft wachten op een reactie uit de politiek. De krant Libération deed daarvoor gisteren een oproep aan Marine Le Pen van het FN. Die partij haalde begin dit jaar hard uit naar de film Chez Nous, over de recruterin­gstechniek­en van extreemrec­hts. “Toen toeterde het FN dat het de subsidies voor de film zou terugeisen. Maar over À Bras Ouverts horen we de partij niet”, schrijft Libération.

Zwarte echtgenote

In een ultieme poging om zijn film alsnog te redden, gaf regisseur Philippe de Chauveron gisteren een interview aan de krant Le Parisien. “Ik ben getrouwd met een Afrikaanse moslima. Als ik een racistisch­e film maakte, zou ze me meteen verlaten. Mijn vrouw heeft À Bras Ouverts gezien en we zijn nog steeds samen.”

 ?? FOTO RR ?? De Romafamili­e in À Bras Ouverts. “Moeders vrezen dat hun kinderen door de film nog meer gepest zullen worden”, klinkt het bij de Franse Romavereni­gingen.
FOTO RR De Romafamili­e in À Bras Ouverts. “Moeders vrezen dat hun kinderen door de film nog meer gepest zullen worden”, klinkt het bij de Franse Romavereni­gingen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium