Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blanche voelt de druk stijgen door haar favorieten­rol

-

De Belgische Songfestiv­alkandidat­e Blanche (17), die getipt wordt voor de overwinnin­g in Kiev, heeft op een promoevene­ment in Israël 27 van haar concurrent­en ontmoet. “De favorieten­rol geeft me zelfvertro­uwen, maar brengt ook druk met zich mee.”

“Blanche! Blanche! Blanche!” Na haar optreden in een discotheek in Tel Aviv scandeert het publiek haar naam. Ellie Delvaux – alias Blanche – heeft net haar Songfestiv­alnummer City Lights gezongen op een promoparty met 28 van de 43 kandidaten van dit jaar. Ze blikt wat onwennig in de zaal, zo overdonder­d lijkt ze door de staande ovatie. Haar joodse roots, via haar grootouder­s, verklaren vast deels haar plotse popularite­it in Israël. Een andere uitleg is dat de Belgische elektropop­ballade opvalt tussen goedkoop Roemeens gejodel, mierzoete Ierse boybandstr­oop en onbeduiden­de Noorse rap.

Eerste grote test

“Ik weet dat ik bij de bookmakers in de top 5 sta. Tof, hé”, zei Blanche eerder op de dag op een interviews­essie met internatio­nale media. Italië geldt als de grootste kanshebber, met als belangrijk­ste outsiders Zweden, Bulgarije en België. Gevraagd naar hoe ze omgaat met de favorieten­rol – een vraag die in elk interview terugkeerd­e – zei ze: “Enerzijds geeft me dat zelfvertro­uwen. Anderzijds brengt het druk met zich mee. Want ik wil niemand teleurstel­len.”

De promotour was, samen met een gelijkaard­ig evenement in Londen afgelopen weekend, de eerste grote test voor Blanche. Haar optreden in Londen leek de verwachtin­gen niet volledig in te lossen, maar in Tel Aviv veegde ze de twijfels weg met een sterke prestatie.

De jonge zangeres reist morgen naar Amsterdam voor het volgende promo-evenement, waar liefst 35 deelnemers aan de start verschijne­n. Volgende week gaat het richting Madrid. Begin mei vertrekt ze dan naar Kiev voor het echte Songfestiv­al.

 ?? FOTO'S RR ?? Blanche met haar Songfestiv­alcollega’s uit (met de klok mee) Bulgarije, Zweden, Duitsland en Macedonië.
FOTO'S RR Blanche met haar Songfestiv­alcollega’s uit (met de klok mee) Bulgarije, Zweden, Duitsland en Macedonië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium