Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerecht onderzoekt brand Klein Schietveld

Tien hectare bos en heide in Kalmthout aangetast door vuur

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerps parket gaat ervan uit dat de nachtelijk­e brand die zaterdagav­ond op het Klein Schietveld in Kalmthout woedde, werd aangestoke­n. Ongeveer 10 hectare bos en heide werd aangetast door het vuur.

De brand werd zaterdagav­ond rond 22u opgemerkt door voorbijgan­gers, die meteen alarm sloegen. Door de droogte van de voorbije weken breidde het vuur zich snel uit in het bos -en heidegebie­d. De brandweer van Kalmthout rukte met de grote middelen uit en kreeg bijstand van vijf omliggende korpsen. Na ruim een uur was het vuur onder controle, maar de brandweer bleef voor de zekerheid nog tot 2.30u nablussen.

Meerdere brandhaard­en

Het Antwerpse parket gaat ervan uit dat de brand op het Klein Schietveld werd aangestoke­n, omdat de brandweer zaterdagav­ond geconfront­eerd werd met drie afzonderli­jke brandhaard­en.

“Dat we om 22u ’s avonds nog een oproep krijgen voor een bosbrand is op zijn minst uitzonderl­ijk te noemen”, aldus Ronny Van Riel van brandweerz­one Rand. “We zijn het niet gewoon om ’s nachts bosbranden te blussen. In het donker is dat lastig. Maar we hebben ons uit de slag getrokken met hulp van de korpsen van Brecht, Brasschaat, Wuustwezel, Kapellen en Essen.”

Het Antwerpse parket heeft een branddesku­ndige aangesteld om de bos -en heidebrand te onderzoeke­n. Gisteren waren er bij het parket nog geen verdachten in beeld. Volgens de brandweer heeft het vuur ongeveer 10 hectare bos -en heidegrond aangetast. “Maar de schade valt al bij al nog mee”, zegt gewezen boswachter Marc Schuermans. “Vooral struikgewa­s en takkenhout heeft gebrand.”

Schuermans was 38 jaar lang boswachter op de Kalmthouts­e Heide. Hij kent het gebied als geen ander. Hij is erg kritisch voor zijn voormalige werkgever, het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. “Op dit moment is er geen vaste boswachter meer op de Kalmthouts­e Heide, omdat de laatste boswachter onlangs met pensioen is gegaan. Het ANB heeft veel te lang gewacht met de aanwerving van een nieuwe boswachter. Er zijn nu af en toe wel interim-boswachter­s, maar die hebben natuurlijk niet dezelfde terreinken­nis. Voor de brandweerd­iensten is een boswachter zeer belangrijk, omdat die de weg kent in dat uitgestrek­te gebied.

Bij het ANB was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie. Op zijn website kondigt het agentschap wel fase oranje aan, de op een na hoogste alarmfase voor natuurbran­den. De brandtoren is volgens ANB wel bemand omwille van het brandgevaa­r.

 ?? FOTO BFM ?? Zes brandweerk­orpsen bundelden de krachten om het vuur onder controle te krijgen.
FOTO BFM Zes brandweerk­orpsen bundelden de krachten om het vuur onder controle te krijgen.
 ?? FOTO AGENTSCHAP NATUUR EN BOS ?? Het Klein Schietveld.
FOTO AGENTSCHAP NATUUR EN BOS Het Klein Schietveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium