Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven weer lam, loodsen rond tafel

Vakbond ACOD gaat gesprek aan met minister Ben Weyts

-

Opnieuw zorgde een actie van een groep loodsen voor grote hinder in de haven afgelopen weekend. Vandaag zitten de boze zeeloodsen van de ACOD rond de tafel met Vlaams minister Ben Weyts (NVA).

Op de Noordzee lagen zondagnami­ddag 27 schepen met bestemming Antwerpen of Gent voor anker met vertraging­en tussen de tien en dertien uur. In Antwerpen lagen twintig zeeschepen te wachten met gemiddeld 23 uur vertraging. Oorzaak was een actie van de socialisti­sche zeeloodsen aangeslote­n bij de ACOD, die vrijdag kozen voor een staking en zaterdag overgingen op een langzaamac­tie, nadat ze een uitnodigin­g hadden ontvangen van minister Weyts.

Adempauze

Die langzaamac­tie werd zondag stopgezet “als adempauze om in een serene sfeer aan tafel te gaan”, aldus een ACOD-bron. “Daarom ook doen we nu ons best om de vertraging­en zo veel mogelijk weg te werken. Maar het is paasvakant­ie en er zijn sowieso weinig mensen. Het zal dus niet gemakkelij­k zijn.”

Voor wie het nog kan volgen: er zijn zo’n 340 varende loodsen, waaronder rivierlood­sen (130), zeeloodsen (130), kustloodse­n (40) en kanaallood­sen (40). Die worden vertegenwo­ordigd door christelij­ke, socialisti­sche en libe- rale bonden en nog eens door drie specifieke beroepsbon­den. Volgens het ‘akkoord van het Schoon Verdiep’ van vorig jaar – alleen door de ACOD niet getekend – zou binnen het jaar een audit de hele nautische keten doorlichte­n en zouden de loodsen efficiënte­r gaan werken met op termijn 15% minder personeel. In de daaropvolg­ende discussies deed Weyts een toegeving tegenover de rivierlood­sen, die in het verkeerde keelgat schoot bij de anderen. Met de liberale VSOA kon Weyts vervolgens tot een akkoord komen, maar de ACOD bleef daarbuiten. Volgens de socialisti­sche bond kan het niet dat de vervroegde uitstap is opgetrokke­n van 60 naar 63 jaar en er tegelijk met minder mensen moet worden gewerkt.

De werkgevers van de haven, verenigd in Alfaport-Voka, en de scheepsage­nten van de ASV reageerden zaterdag erg scherp. Zo zei Eddy Wouters van ASV dat de scheepsage­nten het niet meer uit- gelegd krijgen aan hun buitenland­se hoofdkanto­ren. “Hoe kunnen ambtenaren die meer verdienen dan ministers ongestraft een haven platleggen? De plannen om Antwerpen uit hun vaarplan te halen, worden door sommige rederijen al uitgevoerd.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dit weekend zorgde een actie van ACOD voor hinder.
FOTO JORIS HERREGODS Dit weekend zorgde een actie van ACOD voor hinder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium