Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Demir: geen excuses, wel begrip voor kritiek premier

Coalitiepa­rtners N-VA en CD&V drijven ruzie op de spits

-

Na een nieuwe charge van staatssecr­etaris Zuhal Demir (NVA) op “moslimpart­ij” CD&V is de maat voor voorzitter Wouter Beke helemaal vol. Hij eist publieke excuses. Die komen er niet, al liet Demir zondagavon­d laat wel weten dat ze de kritiek van premier Michel op haar uitspraken aanvaardt.

Na de nieuwe, snoeiharde aanval van staatssecr­etaris Demir hebben de christende­mocraten het helemaal gehad met hun coalitiepa­rtner. “Beke ziet moslims als kiesvee”, had Demir zich laten ontvallen in een interview in De

Zondag. Om daarna vol door te stomen. “Ik wil de Vlamingen waarschuwe­n: CD&V is de nieuwe moslimpart­ij. Alles kan in ruil voor stemmen.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde meteen furieus op zijn Facebookac­count. “Ik had al door dat de fatsoensgr­enzen bij sommigen rekkelijk zijn, maar de bodem lijkt nu echt weggeslage­n. Dit zijn uitspraken die zelfs Filip Dewinter zouden doen blozen.”

Coalitiepa­rtners die samen het land te besturen? Wie niet beter weet, ziet vooral twee grote rivalen in volle campagnemo­dus.

“Deloyaal”

Premier Charles Michel (MR) pleegde gisteren meteen een fel telefoontj­e naar Demir na haar uitspraken. “De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaard­baar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet”, zegt zijn woordvoerd­er. Amper twee weken geleden riep Michel ook al N-VAstaatsse­cretaris Theo Francken tot de orde na een harde uithaal naar Artsen zonder Grenzen.

Maar ook de premier krijgt de sfeer tussen zijn Vlaamse coalitiepa­rtners niet meer goed. Voorzitter Wouter Beke steekt dat zelfs niet meer onder stoelen of banken en spreekt al in pure campagneta­al. “Stilaan wordt de keuze wel erg duidelijk tussen zij die maar één doel hebben: mensen tegen elkaar opzetten. En zij die gaan voor een samenlevin­g waar alle mensen van goede wil een plaats hebben”, reageert Beke.

CD&V kijkt al wekenlang moedeloos toe hoe N-VA alle aandacht naar zich toe trekt met harde uitspraken over het Gelijkekan­sencentrum Unia, over de moskeeën, over de vluchtelin­gen en dus ook over “moslimpart­ij” CD&V.

Stilzwijge­n

Nu wordt het stilzwijge­n doorbroken. “Dit is geen fait divers”, zegt CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten. “Een premier roept niet zomaar een regeringsl­id tot de orde.” Beke eist meteen ook publieke excuses van N-VA en voorzitter Bart De Wever.

Het antwoord van N-VA is kort en krachtig. “Waarom moeten we ons excuseren voor het feit dat twee CD&V’ers staan te applaudiss­eren voor Erdogan, of dat Mieke Van Hecke zegt dat CD&V voor moslims de beste keuze is?”, zegt de woordvoerd­er van Demir. De partij haalt de schouders op bij de frustratie van coalitiepa­rtner CD&V en stelde zelfs de interventi­e van de premier ter discussie. “Het is bizar dat hij hier nu zo fors op reageert”, klonk het bij meerdere N-VA-bronnen. Later op de avond gaf Zuhal Demir in een tweet toe dat ze de kritiek van de premier begrijpt. “De rol van staatssecr­etaris, is niet die van parlements­lid. Wat mij betreft, incident gesloten”, schrijft ze.

Maar toenaderin­g tot de CD&V is er niet. Dat de situatie tussen de voormalige kartelpart­ners niet meer zal verbeteren, is een understate­ment. “Sinds onze kartelbreu­k drijven we steeds verder uit elkaar”, zegt Verherstra­eten. “WijWij blijven op onze koers van het midden, zij wijken steeds verder af naar een eenzijdig polarisere­nd verhaal.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zuhal Demir beloofde wel een mildere toon te gaan hanteren.
SIMON ANDRIES
FOTO PHOTO NEWS Zuhal Demir beloofde wel een mildere toon te gaan hanteren. SIMON ANDRIES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium