Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tests terugbetal­en zou veel leed en centen besparen”

Akkoord in de maak dat zo’n 1.000 vrouwen voor overbodige chemokuur kan behoeden

- KOEN SNOEKX

Borstkanke­rtests, die bepalen of chemo noodzakeli­jk is na het verwijdere­n van een tumor, worden binnenkort terugbetaa­ld. Zo zou jaarlijks zo’n 1.000 vrouwen een chemokuur kunnen bespaard worden en zou de overheid 24 miljoen minder moeten uitgeven.

Elk jaar krijgen in ons land zo’n 10.000 vrouwen de diagnose van borstkanke­r. Zo’n 2.000 vrouwen sterven aan de ziekte, maar acht op de tien vrouwen overleven hun borstkanke­r wel. “De meeste van die borstkanke­rs zijn hormoongev­oelig. En een groot percentage daarvan heeft een laag risico op uitzaaiing­en”, zegt Patrick Neven, borstkanke­rspecialis­t aan het UZ Leuven en lid van de Expertenco­mmissie van het Federaal Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE).

Maar ondanks die kleine kans op uitzaaiing­en krijgen vandaag nog altijd heel veel vrouwen chemo na het verwijdere­n van de tumor. “We schatten dat vandaag zo’n 1.000 borstkanke­rpatiënten overbehand­eld worden”, zegt Neven. Een borstkanke­rtest, die bepaalt of chemo noodzakeli­jk is na een operatie, zou soelaas kunnen bie- den. Maar zo’n test is duur – zo’n 3.000 euro – en wordt vandaag nog altijd niet terugbetaa­ld door de ziekteverz­ekering.

Mammaprint

Daar komt nu dus veranderin­g in. Het Federaal Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE), het Kankerregi­ster en het RIZIV hebben een akkoord bereikt om dit verder te onderzoeke­n, zodat borstkanke­rtests mogelijk binnen enkele maanden al terugbetaa­ld zullen worden.

“Op dit moment is er een vijftal commerciël­e borstkanke­rtests op de markt”, zegt Neven. “De bekendste, de zogenaamde Mammaprint (‘mamma’ is het Latijnse woord voor borst, red.), is ondertusse­n aan grondig Europees en Amerikaans onderzoek worpen en gevalideer­d.”

Voor een Mammaprint wordt er tijdens de borstopera­tie of –punctie tumorweefs­el weggenomen en wordt vervolgens de activiteit van 70 genen in het DNA van de tumor gemeten. Uit onderzoek blijkt immers dat die 70 genen ‘verantwoor­delijk’ zijn voor het wel of niet uitzaaien van de tu-

onder- mor. Bij hoog risico op uitzaaiing­en krijgt de borstkanke­rpatiënt een chemokuur. Is dat risico er niet, dan is chemo niet nodig.

24 miljoen euro

“We schatten dat jaarlijks zo’n 1.500 tot 2.000 vrouwen bij wie borstkanke­r wordt vastgestel­d in aanmerking komen voor zo’n test”, zegt Neven. “Uit de test zal blijken dat bij zowat de helft van de patiënten chemo noodzakeli­jk is. Dat wil dus zeggen dat we jaarlijks zo’n 1.000 borstkanke­rpatienten een chemokuur kunnen besparen. Dat is in eerste instantie goed nieuws voor de patiënten. Chemothera­pie is zwaar en zorgt voor heftige bijwerking­en zoals haaruitval, vermoeidhe­id en misselijkh­eid.”

“Maar het betekent ook een serieuze besparing voor de ziekteverz­ekering. Als 2.000 vrouwen een borstkanke­rtest van 3.000 euro krijgen, kost dat de ziekteverz­ekering zo’n 6 miljoen euro. Maar dankzij die borstkanke­rtest moeten zo’n 1.000 vrouwen géén dure chemokuur van 30.000 euro krijgen, wat in totaal zo’n 30 miljoen euro kost. Consequent gebruik van borstkanke­rtests kan de overheid dus zo’n 24 miljoen euro opleveren.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Binnen enkele maanden al zouden borstkanke­rtests mogelijk kunnen terugbetaa­ld worden.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Binnen enkele maanden al zouden borstkanke­rtests mogelijk kunnen terugbetaa­ld worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium