Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voortaan leg ik de focus op veganistis­ch gebak”

- KARIN VANHEUSDEN

Eethuisje Bites & Wines gooit het over een andere boeg

Het veganistis­ch eethuisje Bites & Wines in de Oude Beurs legt voortaan zijn focus op desserten en gebak. “Mijn hart heeft altijd veel meer bij het bakken gelegen, nu laat ik mij hierin volledig gaan”, zegt Katherine Nash. “Elke dag is er keuze tussen vijf gezonde en superlekke­re dessertjes.”

Bij de opening van Bites & Wines in oktober 2014 zette Katherine Nash met haar biologisch-veganistis­ch eethuisje een grote stap in het onbekende. Een carrière als profession­eel violiste leek niet zo evident, dus besloot ze haar passie voor gezonde, vegetarisc­he voeding in de praktijk om te zetten. Vanuit haar overtuigin­g dat de mens niet gemaakt is om vlees, vis en zuivel te eten, opende ze in het hartje van Antwerpen haar veganistis­ch en ook glutenvrij eethuisje Bites & Wines, met ook een ruim aanbod aan biologisch­e wijnen.

“Drie jaar geleden was het aanbod restaurant­s met een vegetarisc­he/veganistis­che kaart nog redelijk beperkt in Antwerpen, dus dat was inderdaad spannend. Intussen vind je al wat meer eethuisjes met veganistis­che opties, maar het blijft toch nog een ‘alternatie­ve’ niche. Ik ben in 2014 heel voorzichti­g gestart met alleen een lunchkaart met lichte, veganistis­che gerechtjes. Op expliciete vraag van de klanten ben ik wel vrij snel overgestap­t naar een restaurant waar je ook ’s avonds terechtkon voor een lekker menu. Intussen ben ik mama geworden en de combinatie met koken en een restaurant­je runnen is voorlopig moeilijk haalbaar. Daarom heb ik beslist me voortaan vooral te concentrer­en op dessert. Veganistis­ch uiteraard en ook glutenvrij.”

Katherine Nash heeft intussen een stevige expertise opgebouwd in veganistis­ch gebak. “Mijn cheesecake op basis van cashewnote­n en amandelmel­k blijft een topper”, zegt ze. “Mensen denken al vlug dat je zonder melk, eieren en bloem geen deftig gebak kan maken, maar dat klopt natuurlijk niet. Ik gebruik glutenvrij­e bloem op basis van rijst, boekweit of spelt. Je kan ook fantastisc­he cakes maken met banaan, confituur of wijnsteenp­oeder om het gebak te laten rijzen en luchtig te maken. Ik heb nu al enkele jaren kunnen experiment­eren met veganistis­ch gebak en heb intussen hele lekkere receptjes gevonden zoals de appel-cassis-cake of dadel-kokoscrème­taart met chocoladet­oppings. Elke dag is er een nieuw, onweerstaa­nbaar aanbod in mijn koelvitrin­e, mijn nieuwste aanwinst waarop ik bijzonder trots ben.”

Met de avonden is ze gestopt, maar voor een lichte lunch kan je wel nog bij Bites & Wines terecht. “Ik maak elke dag verse soep en serveer bruine boterhamme­n met een keuze uit tapenades of tofoeberei­dingen. Voor een menuutje met soep, boterhamme­n en dessert betaal je 15 euro.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Katherine Nash: “Intussen vind je al wat meer eethuisjes met veganistis­che opties, maar het blijft toch nog een ‘alternatie­ve’ niche.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Katherine Nash: “Intussen vind je al wat meer eethuisjes met veganistis­che opties, maar het blijft toch nog een ‘alternatie­ve’ niche.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium