Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wehebben Suske en Wiskevande aliens gered”

Familiejur­y test Comics Station in Centraal Station

- KATRIJN SERNEELS

In het Centraal Station van Antwerpen opende zondag Comics Station de deuren, een indoor pretpark waar alle attracties rond onze Belgische striphelde­n draaien. Wie schiet er sneller dan de schaduw van Lucky Luke? En wie smurft er het best in het Smurfendor­p? We laten de familie De Winne alle attracties voor u testen.

Helemaal uit Zwalm in OostVlaand­eren zijn ze gekomen, om een dag door te brengen in de wereld van hun striphelde­n. Mama Linsey De Winne, haar twee dochters Naemi (9) en Maité (12) en hun neefje Emilio (11) trokken deze zonnige zondag niet naar het strand van Blankenber­ge, maar naar het Centraal Station. “Ze wilden er op de eerste dag absoluut al bij zijn, ze kijken er al de hele Paasvakant­ie naar uit”, zegt mama Linsey.

Naemi is dol op het blonde kopje van Jommeke, Maité op de avonturen van de Kiekeboes en Emilio’s favoriete strip is FC De Kampioenen. “Maar die zijn hier niet in Comics Station. Van mij zou het hier gerust nog groter mogen zijn, met nog meer stripfigur­en”, zegt Emilio. Suske en Wiske, Jommeke, de Smurfen, Lucky Luke, Urbanus en de Kiekeboes hebben hier wel elk hun plek gekregen.

In het laboratori­um van professor Barabas staan grote consoles vol knopjes en hendels, maar Suske en Wiske zijn nergens te zien. “Die heb ik getranspor­teerd met de teletijdma­chine, maar ik weet niet waarheen. Kunnen jullie mij helpen ze terug te halen?”, vraagt Barabas ons. “Ga de teletijdma­chine maar in, dan stuur ik jullie naar dezelfde coördinate­n als Suske en Wiske en kunnen jullie hen gaan redden.”

Lichtjes beginnen geel, oranje en rood te flitsen in de donkere teletijdma­chine . Die zoemt en bromt en met een knal flitst ze ons weg. De deur gaat open en… we zitten mijlen boven de aarde, in een ruimteschi­p. Kwalachtig­e aliens vallen Suske en Wiskes schip aan, alleen als we hen verslaan en de juiste symbolen weten te onthouden om in te voeren in de teletijdma­chine van het ruimteschi­p, kunnen we te- rug naar huis. Linsey, Naemi en Maité en Emilio hakken de oranje ruimtekwal­len in de pan en stappen met een dankbare Sus en Wis terug uit de teletijdma­chine: “Yes, we hebben ze van de aliens gered!”

Als bedankje mogen ze van pro-

fessor Barabas in zijn laboratori­um blijven spelen, maar de individuel­e spelconsol­es die je kan activeren met je toegangsar­mbandje weigeren dienst. “Vannacht is er een stroompann­e geweest”, zegt Philippe Chiwy, de burgerlijk ingenieur en baas van De Pinxi, dat de interactie­ve attracties hier ontworpen heeft. Noem hem gerust de échte professor Barabas achter Comics Station. “We hebben het hele

systeem dat net perfect afgesteld was, moeten herstarten, vandaar dat de chips in de toegangsba­ndjes nog even buiten dienst zijn. Door de toegangsba­ndjes weet de gameconsol­e hoe oud je bent, en krijg je een game op jouw niveau te spelen. Zelf was ik als kind gek op Asterix en Obelix. En Urbanus vind ik schitteren­d, omdat hij alle regels aan zijn laars lapt.”

Op naar Tollembeek dan maar, waar we in het gekke huis van Urbanus belanden. De vloer begint onder je voeten te schuiven, boksballen zwiepen door de gang… “Het lijkt wel een spookhuis zoals op de kermis, maar dan veel beter”, vindt mama Linsey. De kids gaan er nog een tweede keer in. Zonder dat ze in een wachtrij hoeven te staan. “Da’s het voordeel van de eerste dag komen, het is nog niet te druk. Spijtig dat de inkombadge­sg niet werken voor de individuel­e spelletjes, en dat er hier en daar nog een attractie niet 100% op punt staat, maar dat druktd de pret voor de kinderen niet,” zegt Linsey. Binnenkijk­en bij de Kiekeboes, Fanny digitaal aankleden (en een beetje uitkleden): Emilio, Naemi en Maité genieten ervan met volle teugen. Met toverstokj­es noten en vruchten verzamelen in het Smurfendor­p, in de vliegende bol van Jommeke stappen: ze amuseren zich hier rot.

Treinwagon

Bij Lucky Luke wordt het ernst: als ze geen kopje kleiner willen gemaakt worden door de Daltons die hun treinwagon willen beroven, zullen de De Winnes sneller moeten schieten dan hun schaduw. Vooral Emilio knalt erop los, als een volleerde cowboy. “Ik heb thuis ook een speelgoedg­eweer, ik schiet graag!” De meisjes zijn wat minder in de wolken. “Ik zag niet waar ik aan het mikken was, dus ik weet niet wie ik heb neergescho­ten”, klinkt het wat teleurgest­eld.

Gelukkig wacht de grootste glijbaan ter wereld de familie De Winne op. “Supercool”, juichen de kids. “Mijn favoriete attractie”, zegt mama Linsey. “Toen ik door die buizen gleed, voelde ik me weer even kind”, bekent ze met de glimlach. Mogen we nog een keer, mama? Ja hoor… Ze mogen zelfs nog een keer gratis naar Comics Station. Cadeautje van het management, omdat alles nog niet tiptop draaide op deze niettemin geslaagde eerste dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium