Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk is het me gelukt”

Ranstenaar Joran Mertens wint in Waasland als laatstejaa­rsbelofte zijn eerste koers

- KAREL LEMMENS

Er moest zelfs een finishfoto aan te pas komen, maar Joran Mertens heeft zijn eerste zege bij de beloften dan toch beet. De Ranstenaar was zaterdag in Zele nipt de snelste van een groep van twaalf.

“Het scheelde inderdaad maar enkele millimeter­s”, zegt Mertens. “Na de aankomst heb ik een tijdje moeten wachten alvorens ik zeker was dat ik wel degelijk gewonnen had. Vier ronden voor het einde waren we er met twaalf vandoor gegaan, ook mijn ploegmaat Jiry Moeskops was mee. In de laatste kilometers zonderde een groepje van drie zich nog lichtjes af, maar uiteindeli­jk hebben we dat trio nog kunnen inrekenen, zodat het op een spurt uitdraaide. Ik ben blij dat het me eindelijk gelukt is om te winnen. Ik word binnenkort 22 jaar en zit dus in mijn laatste jaar als belofte. Nog nooit won ik een wedstrijd in deze categorie. Ik was er enkele keren dichtbij, maar telkens kwam ik iets tekort om het te kunnen halen. Zaterdag was het dus eindelijk bingo.”

En dat terwijl de Ranstenaar de laatste weken nochtans niet de meest ideale voorbereid­ing kende. “Ik studeer voor milieubehe­er en moest daarvoor de voorbije weken stage lopen bij Bosgroep Zuiderkemp­en. Dat betekende vaak acht uur per dag rondwandel­en. Dan heb je niet meteen de ideale benen om een koers te winnen. Ik had deze eerste zege dus niet verwacht.”

Als renner van het Illi Bikes team hoopt Mertens in de zomermaand­en alles op de koers te kunnen zetten. “Eind juni studeer ik hopelijk af en dan ben ik van plan om twee maanden alles op de koers te zetten. Bepaalde koersen heb ik niet echt in mijn hoofd, ik probeer mijn kans te grijpen als die zich voordoet. Na de grote vakantie ga ik dan werk zoeken, want een profbestaa­n is niet meteen voor mij weggelegd. Maar tot dan probeer ik nog wel eens als eerste over de streep te bollen.”

 ?? FOTO IES ?? Ranstenaar Joran Mertens (links) haalt het in Zele na een millimeter­spurt nipt van Laurent Pieters (geel).
FOTO IES Ranstenaar Joran Mertens (links) haalt het in Zele na een millimeter­spurt nipt van Laurent Pieters (geel).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium