Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig krijg ik wat ervaring”

Goffin loodst België naar halve finale tegen Australië

- PAUL DE KEYSER

Half september komen Nick Kyrgios en zijn Australisc­he maats naar Vlaanderen voor de halve finales van de Davis Cup. Na het jammerlijk­e verlies van het duo BemelmansD­e Loore in het dubbelspel tegen de Italianen plaatste David Goffin gisteren het orgelpunt. “En het avontuur is nog niet gedaan”, verzekerde captain Johan Van Herck.

Voor de tweede keer in drie edities stoot België door naar de halve finales van de Wereldgroe­p in de Davis Cup. In 2015 leverde dat zelfs een stek in de finale op, voor het eerst sinds 1904. Toen werd in Gent verloren tegen de Britse eenmansplo­eg Andy Murray. Zo ver is het deze keer nog niet. Ergens op Vlaamse bodem - volgens een beurtrol is het nu aan Tennis Vlaanderen om het evenement te organisere­n, zo goed als zeker op gravel - zijn woelwater Nick Kyrgios en co in de nazomer (van 15 tot 17 september) te gast met een stek in de finale als inzet.

“C’est génial, en zelfs nog op tijd om het afscheid van Tom Boonen te zien”, grijnsde David Goffin nadat hij in de Spiroudome van Charleroi het beslissend­e punt had gepakt via soepele winst tegen Paolo Lorenzi, de Italiaanse nummer één. Ei zo na hoefde hij alleen de baan op om de fans te plezieren. Zaterdag versierde het duo Bemelmans-De Loore een matchpunt in het dubbelspel, om na bijna vier uur knokken toch nog de duimen te leggen in de tiebreak van de vijfde set.

“Wie beweert dat hij geen stress heeft voor zo’n wedstrijd, geloof ik niet”, verzekerde Goffin (26). “Gelukkig begin ik wat ervaring te krijgen. Gevormd, maar nog niet afgewerkt, zeg maar.” Op enkele momenten van verslappen­de concentrat­ie en wegebbende service na, kende hij echter nauwelijks problemen om de klus in drie sets te klaren en het ticket voor de halve finales te boeken. De resterende partij tussen De Loore en Giannessi was louter voor de archieven.

Nu volgt Australië dus, al 23 keer op de erelijst van de Davis Cup, terwijl België de enige was in de kwartfinal­es die nog nooit kon winnen. “Australië is sterk, maar wij ook”, klonk Goffin zelfzeker. “Het feit dat we opnieuw bij de beste vier van de wereld horen, zegt genoeg. Voor het overige zal het afhangen van de vorm van het moment, eventuele blessures, etcetera.

(grijnst) Misschien heeft Kyrgios vlak na de US Open meer zin om naar huis te gaan.”

Captain Van Herck kon het alleen maar beamen. “Uiteraard doen we het in september niet voor de show. We willen winnen. Met deze spelers, deze staf en met de hulp van het thuispubli­ek is het zeker te doen. Het avontuur is nog niet gedaan.”

 ?? FOTO BELGA ?? Goffin centraal achterin in een kluwen van vreugde.
FOTO BELGA Goffin centraal achterin in een kluwen van vreugde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium