Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schrijf al maar op: het wordt of Hamilton of Vettel

- GERT VERMERSCH

Shanghai leverde Lewis Hamilton de 54e overwinnin­g uit zijn carrière op, de vijfde al in China. Slechts één man kon Hamilton volgen dit weekend: Sebastian Vettel. Ondanks een ongelukkig­e tussenkoms­t van de safety car slaagde de Duitser erin om Hamilton de hele wedstrijd lang onder druk te zetten. Dat belooft voor de rest van het seizoen.

Schrijf al maar op: of Sebastian Vettel scoort dit jaar zijn vijfde wereldtite­l, of Lewis Hamilton pakt nummer vier. Dat kan een voorbarige conclusie lijken na amper twee van de twintig GP’s dit seizoen. Maar eigenlijk is het dat niet.

Het volstaat naar het wedstrijdv­erloop van de eerste twee races van dit seizoen te kijken. Zowel in Australië – technisch stratencir­cuit met weinig inhaalmoge­lijkheden – als in China – heel snelle omloop met lange rechte stukken – staken Mercedes en Ferrari er met kop en schou- ders bovenuit. Een voorbeeld? In de Chinese kwalificat­ies was de Red Bull van Daniel Ricciardo de best of the rest. Op 1,3 seconden van de polepositi­on van Lewis Hamilton. Een eeuwigheid.

De F1-geschieden­is leert ons ook dat het dichten van zo’n kloof heel wat tijd in beslag neemt. Als dat überhaupt al lukt. Red Bull verwacht een “belangrijk­e update” tegen de GP van Canada. Race nummer zeven van het seizoen is dat. Het verhaal van het verdronken kalf, lijkt ons.

Mercedes versus Ferrari dus. Maar waarom wisten Red Bull-rijders Verstappen en Ricciardo in Shanghai dan naar plaatsen drie en vier te rijden? Omdat zowel bij de Zilverpijl­en als bij de Scuderia de tweede rijder niet het niveau van de kopman haalt. De één, Valtteri Bottas bij Mercedes, wegens te groen. De ander, Kimi Räikkönen bij Ferrari, wegens over zijn hoogtepunt heen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sebastian Vettel omhelst Lewis Hamilton na de race: het wordt nog een heel jaar man tegen man.
FOTO PHOTO NEWS Sebastian Vettel omhelst Lewis Hamilton na de race: het wordt nog een heel jaar man tegen man.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium