Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NVA en CD&V leren het niet af

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

De twee meest prominente vrouwen van de N-VA staan in de vuurlijn. Gisteren werd staatssecr­etaris Zuhal Demir in niet mis te verstane bewoording­en op de vingers getikt door premier Charles Michel naar aanleiding van uitspraken die ze had gedaan in De Zondag. En vandaag moet Vlaams viceminist­er-president Liesbeth Homans zich in het parlement verantwoor­den omdat ze de erkenning van de Turkse Fatih-moskee in Beringen wil intrekken.

Demir zegt dat CD&V zich steeds meer profileert als de nieuwe moslimpart­ij. Volgens Michel is dat “deloyaal en onaanvaard­baar in een coalitie”. Dat wekt enige verbazing, want in deze federale coalitie gooien de partners al sinds het begin met modder naar elkaar. De term ‘kibbelkabi­net’ is niet voor niets gemeengoed geworden. Heel vaak hebben we in die grote en kleine conflicten de premier niet gehoord. Misschien is hij van plan om zijn ministers vanaf nu consequent tot de orde te roepen. In dat geval kunnen we hem volgen. Want politieke uitspraken zoals die van Demir zijn het prerogatie­f van partijvoor­zitters en niet van ministers en staatssecr­etarissen, die worden veronderst­eld om collegiaal te besturen.

Wat Homans betreft: niet voor het eerst is zij aangeschot­en wild in het parlement. In het geval van de Fatihmoske­e wilde ze zich beroepen op een rapport van de dienst Staatsveil­igheid, maar die nam in een zeldzame persmedede­ling afstand van de conclusies die Homans uit zijn rapport had getrokken.

Inmiddels is het rapport uitgelekt. En dat bevat toch echt wel passages die Homans argumenten geven. Zo staat er letterlijk te lezen dat Diyanet, het netwerk van moskeeën waartoe ook die van Beringen behoort, het verlengstu­k is van de AKP-partij van president Erdogan in België en dat het de Turkse gemeenscha­p probeert te beïnvloede­n met politieke propaganda. Verdient zo’n organisati­e subsidie van onze overheid? Ik denk het niet.

Is het toeval dat de incidenten rond Homans en Demir allebei te maken hebben met de moslimgeme­enschap? Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke niet. Hij denkt dat er een bewuste strategie van de N-VA achter zit om te polarisere­n. Lees: om de partij te beschermen op haar rechterfla­nk tegen aanvallen van het Vlaams Belang.

Of Beke gelijk heeft, valt moeilijk te controlere­n. Maar we betwijfele­n het. Liesbeth Homans zegt dat ze het niet op haar geweten wil hebben dat er terreurdad­en worden gepleegd met een voedingsbo­dem in moskeeën die zij heeft erkend en gesubsidie­erd. Daar kunnen we inkomen. En Zuhal Demir ergert zich als Turks-Koerdische Belg al langer aan het feit dat bepaalde CD&V-politici openlijk steun verlenen aan het regime van Erdogan en weigeren om de Armeense genocide te erkennen.

Daar komt nog bij dat Homans en Demir niet bekendstaa­n als onafscheid­elijke vriendinne­n. De “strategie” van Beke zou dus wel eens gewoon toeval kunnen zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium