Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 uitbundige fans groeten kampioenen op Grote Markt

Truitje van Great Old voor burgemeest­er De Wever

- PATRICK VAN DE PERRE

Met iets meer dan 5.000 waren ze zondag, de Antwerpsup­porters die op de Grote Markt verzamelde­n om hun kampioenen­ploeg te vieren. De spelers en het bestuur van Royal Antwerp FC werden op het stadhuis ontvangen.

Antwerp Dynamite, een supporters­club van de Great Old, had opgeroepen om zondagocht­end te verzamelen aan het Koningin Astridplei­n. Van daaruit zouden de supporters in stoet naar de Grote Markt trekken. De oproep viel niet in dovemansor­en, want ongeveer 1.500 supporters verzamelde­n aan het station om via de Gemeente- en de Sint-Jacobsmark­t naar het stadhuis te gaan. En dat ging niet onopgemerk­t voorbij. Achter een spandoek, met daarop het woord ‘kampioen’, trok de luidruchti­ge groep zingend door de binnenstad. Her en der op het parcours werden rode rookbommen afgestoken.

Ondertusse­n hadden er zich op de Grote Markt al enkele duizen- den supporters verzameld. Uiteindeli­jk verwelkomd­en ruim 5.000 fans de spelers en het bestuur op de Grote Markt. Die kwamen in een open bus de markt opgereden, met de beker van 1B hoog in de lucht.

“Lange weg afgelegd”

De spelersbus werd op de Suikerrui opgewacht door een harmonie en een erehaag van clubvlagge­n. Toen de bus de Grote Markt opdraaide, barstte er een enorm gejuich los. Het duurde dan ook even voor de spelers en het bestuur het stadhuis konden binnengaan.

Het was voor Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) de eerste keer dat hij een kampioenen­ploeg op het Schoon Verdiep kon ontvangen. “Zoals iedereen ondertusse­n wel weet, heb ik niet veel met voetbal. Maar dat belet niet dat ik besef hoe belangrijk deze titel is voor de supporters. Na jaren van miserie, waarbij de toekomst van de club bij momenten aan een zijden draadje heeft gehangen, is er nu een nieuw en mooi verhaal ingezet. Dit succes straalt ook uit op onze stad”, aldus De Wever. Hij beloofde ook de club zoveel als mogelijk te helpen bij het in orde maken van het stadion in Deurne-Noord. “We gaan de komende weken met het college rond de tafel zitten om te kijken wat we kunnen doen. Vergeet niet dat R. Antwerp FC een privébedri­jf is en dat de Bosuil geen stadsgrond is. Dat betekent dat we niet zomaar alles kunnen doen om te helpen. Maar dat we de club niet in de steek laten, mag duidelijk zijn.”

De CEO van Antwerp, Patrick Decuyper, nam de uitgestoke­n hand dankbaar aan. Maar ook hij liet zich niet uit over welke hulp de club van het stadsbestu­ur verwacht. Decuyper kwam op het stadhuis ook terug op het woelige verleden van de club. “We hebben, toen we twee jaar geleden op de Bosuil kwamen, vooral orde op zaken gesteld. Wat het vorige bestuur heeft achtergela­ten was niet fraai. Vandaag maken we wellicht één van de belangrijk­ste momenten uit de geschieden­is van de club mee.”

Bart De Wever herhaalde wel dat het de ambitie is van het stadsbestu­ur om over enkele jaren een nieuw stadion te bouwen langs de Scheldekaa­ien in het zuiden van de stad. Daar zouden in het gewenste scenario zowel Beerschot en Antwerp gaan spelen. “Ik ga niemand dwingen om zijn of haar ‘heilige grond’ te verlaten. Ik weet hoe sterk supporters gehecht zijn aan de locatie van hun stadion. Maar goed, laten we er eerst voor zorgen dat de Bosuil geschikt is voor voetbal op het hoogste niveau. Daarna kunnen we praten over het nieuwe stadion.”

Shirtje voor Bart De Wever

Bij een feest horen geschenken. Coach Wim De Decker kreeg twee flessen gin met het logo van Antwerp erop. Patrick Decuyper kreeg een boek over Antwerpen, “zodat hij kan zien dat er nog andere mooie plekken in de stad zijn behalve de Bosuil”. Bart De Wever kreeg een shirt van de club met op de achterkant zijn naam gedrukt.

Ondertusse­n bleven de supporters op de Grote Markt ongeduldig wachten op de balkonscèn­e met de spelers. Schepen van Sport, Lu-

do Van Campenhout (N-VA), gaf een korte speech. De fervente Antwerpsup­porter verwees naar een gesprek dat hij vorige week had met een bestuursli­d van Club Brugge. “Die zei me dat hij met respect en angst kijkt naar de promotie van Antwerp. Het is niemand ontgaan dat Antwerp opnieuw op het hoogste niveau meespeelt”, aldus de schepen.

Nadat de spelers en het bestuur de Grote Markt verlieten, gingen ook de meeste supporters weg. Sommigen bleven nog napraten in één van de cafés op het plein. Vele anderen trokken naar de Bosuil, waar ’s namiddags nog een kampioenen­feest werd georganise­erd.

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ongeveer 1.500 supporters wandelden van het station naar de Grote Markt.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ongeveer 1.500 supporters wandelden van het station naar de Grote Markt.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De spelers van Royal Antwerp FC groeten de supporters op de Grote Markt. Ze waren met ruim 5.000 aanwezig in de binnenstad.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De spelers van Royal Antwerp FC groeten de supporters op de Grote Markt. Ze waren met ruim 5.000 aanwezig in de binnenstad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium