Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer Vlamingen gaan voor vaarbrevet

- DIRK HENDRIKX

Vorig jaar hebben in ons land zo’n drieduizen­d mensen een vaarbrevet gehaald, een record. Nochtans is er een duidelijke vergrijzin­g onder de liefhebber­s van de klassieke kajuitjach­ten. De groei zit bij de sportiever­e, kleinere schepen die je op een trailer achter de auto kunt hangen, bij de jetski’s en bij het huren van boten in zuiderse landen. “Er komt ook een nieuwe reglemente­ring aan, waardoor sommigen nog snel hun brevet willen halen”, zegt expert Pit de Jonge.

b

Pit de Jonge is onafhankel­ijk consultant voor de pleziervaa­rt, organisato­r van het Antwerpse evenement Water-rAnt en communicat­or voor watersport­organisati­es en events, de Belgian Boat Show en Nautibel. Hij schat dat de pleziervaa­rt in ons land goed is voor zo’n 75.000 liefhebber­s. “Daar reken ik de kano’s en kajaks niet bij, maar voor de rest wel alles dat vaart, van rubberboot­jes tot jachten.”

Daarmee kunnen we nog lang niet watergek genoemd worden. “In Engeland en Nederland heeft één op dertig inwoners een directe link met het water, bij ons is dat één op 375”, zegt Pit De Jonge. Het goede nieuws voor de sector is dat de financiële crisis niet tot klappen heeft geleid. “We zien zelfs een toename in het aantal vaarbrevet­ten met 10 tot 15% per jaar.”

Verzekerin­gen

Nochtans heb je om boottochte­n te maken vaak niet eens een brevet nodig. “Op zee is er geen verplichti­ng. Op de binnenwate­ren heb je een brevet nodig als je boot langer is dan 15 meter of als hij sneller gaat dan 20 km per uur.” De gemiddelde plezierboo­t valt daar niet onder, maar veel liefhebber­s willen toch een brevet voor hun eigen veiligheid, omdat het gevraagd wordt bij verhuur of om bij ongevallen sterker te staan tegenover de verzekerin­gen. “Ik weet van iemand wiens boot gezonken is en die geen cent kreeg van zijn verzekeraa­r omdat die vond dat hij in fout was geweest”, zegt Patrick Van den Bulck, beheerder van de Royal Yacht Club in Antwerpen.

Veiligheid is soms een teer punt op het water. Precies over dit thema was er zondag, op initiatief van staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld), een infodag bij de Royal Yacht Club. “Ik wil samen met minister van mobiliteit François Bellot (MR) de regle- mentering vernieuwen”, zei De Backer. “Het is nu een ingewikkel­d kluwen. Dat moet eenvoudige­r en de veiligheid moet verbeteren. We overwegen ook om praktijkle­ssen in te voeren. We hebben suggesties gevraagd aan de vaarders zelf en hebben 1.600 reacties gekregen, die we nu gaan analyseren.”

Een kwart is niet in orde

Scheepsins­pecteur Eric Hiele vertelde aan de talrijk opgedaagde schippers dat een kwart van alle schepen niet in orde is met de voorschrif­ten, al gaat dat meestal om het ontbreken van een of andere vergunning of een brandbluss­er voorbij vervaldatu­m. “Al komt het voor dat er voor een kind geen reddingsve­st is, omdat het toch al kan zwemmen.” Kapitein Réjane Gyssens van de scheepvaar­tbegeleidi­ng MRCC in Oostende zei dat er op de Noordzee per jaar zo’n vierhonder­d incidenten zijn, meestal vanwege technische problemen. In zo’n twintig gevallen gaat het om medische evacuaties. Adjudant-Majoor Johan Rycx gaf tips over wat te doen als de reddingshe­likopter arriveert. Zo moet je er als schipper voor zorgen dat de wind 30 graden aan voorbakboo­rd zit, zodat de piloot recht in de wind kan gaan hangen.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De Antwerpse zeescouts testen een zichzelf opblazend vlot en rooksignal­en op de Schelde.
FOTO WALTER SAENEN De Antwerpse zeescouts testen een zichzelf opblazend vlot en rooksignal­en op de Schelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium