Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Turteltaks kan 25 tot 66 euro lager”

-

Nu de biomassace­ntrale van Langerlo in Genk er niet komt, verwacht bijna iedereen dat de Turteltaks – die nu 100 euro per gezin per jaar bedraagt – naar beneden kan.

“We gaan ervan uit dat ongeveer de helft van de Turteltaks – dus ongeveer 50 euro – nodig was voor de financieri­ng van de biomassace­ntrales”, zegt Sara Van Dyck van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Je kan ruwweg zeggen dat er van die 50 euro in de Turteltaks die voor biomassa bestemd was 25 euro af kan en dan haal je nog de doelstelli­ngen voor groene stroom.”

Afschaffen

Volgens Rob Beenders (sp.a) kan de Turteltaks zelfs volledig afgeschaft worden. “De Vlaamse regering int via de Turteltaks 1 miljard euro om de overschott­en aan groenestro­omcertific­aten uit zon en warmtekrac­ht te betalen en 1,9 miljard euro voor die uit biomassa”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Dus de Turteltaks kan door het afschaffen van biomassa minstens met twee derde zakken, naar 33 euro. Eigenlijk kan de taks helemaal verdwijnen, want tegen eind dit jaar is die 1 miljard euro voor de certificat­en uit zon en warmtekrac­ht weggewerkt. Als minister Tommelein tot 2021 de Turteltaks blijft innen, dat betekent dat de Vlamingen nog 1,9 miljard euro betalen via hun stroomfact­uur zonder dat daar een project tegenover staat – want de biomassace­ntrales van Langerlo en Gent zijn geschrapt. Als Tommelein de Turteltaks niet wil afschaffen, dan moet hij de Vlamingen duidelijk zeggen waarvoor deze belasting dient.”

“We maken een volledig nieuw energiepla­n op”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen wat dit voor de energiehef­fing betekent. Als die naar beneden kan, dan doen we dat ook.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium