Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump laat zijn spierballe­n rollen

- KRISTOF SIMOENS

Een paar dagen na de verrassend­e aanval met kruisraket­ten op een luchtmacht­basis in Syrië heeft president Trump nu een vloot zwaar bewapende marinesche­pen naar het Koreaanse schiereila­nd gestuurd. “Als China het niet oplost, dan doen we het zelf wel.”

President Trump en zijn buitenland­minister Rex Tillerson hadden het met zoveel woorden gezegd aan de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn tweedaagse bezoek aan de VS. “Als China het niet oplost, dan doen wij het zelf wel. We zijn klaar om alleen op te treden tegen Noord-Korea als het moet.”

Enkele dagen tevoren had Noord-Korea nog een raket voor de middellang­e afstand uitgetest. Een zoveelste provocatie van Kim Jong-un, nota bene een paar dagen vóór de topontmoet­ing tussen Trump en Xi Jinping. In de wetenschap dat Noord-Korea al vijf nucleaire tests heeft uitgevoerd en dat de Amerikaans­e inlichting­endiensten vrezen dat het regime in Pyongyang binnen twee jaar Amerika kan treffen, werkte die test in Washington als een rode lap op een stier.

De Chinese president zat nog maar net op het vliegtuig of Trump hing al aan de lijn met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoo­t, waarnemend president Hwang Kyo-Ahn. Die kreeg te horen dat Amerika een tiental zwaar bewapende marinesche­pen vanuit Singapore richting het Koreaanse schiereila­nd had gestuurd.

Uit voorzorg

“Het Amerikaans­e commando in de Stille Oceaan heeft de marineluch­tvaarttroe­pen rond het vliegdeksc­hip USS Carl Vinson opgedragen beschikbaa­r en aanwezig te zijn in het westen van de Stille Oceaan, uit voorzorg”, bevestigde commandant Dave Benham.

Of er een aanval komt en, zo ja, wanneer, is niet duidelijk. Maar half maart bevestigde minister Tillerson bij een bezoek aan Seoel al wel dat de “optie van een militair optreden op tafel ligt”.

Intussen hebben Moskou en Teheran in een gezamenlij­k communiqué zwaar uitgehaald naar Trump. Ze hebben de VS gewaarschu­wd dat ze samen met de sjiitische militie Hezbollah terug zullen slaan als de Amerikanen hun bondgenoot Syrië opnieuw aan- vallen. “Washington weet heel goed waartoe we in staat zijn”, klonk het dreigend.

Beide bondgenote­n van Assad eisen een onafhankel­ijk onderzoek naar de gifgasaanv­al van 4 april in het Syrische Khan Sheikhoun, die het leven kostte aan zo’n 85 mensen. Dat was voor Trump de directe aanleiding om Syrië aan te vallen, maar Rusland en Iran blijven erbij dat de rebellen achter de aanval zitten om een Amerikaans­e aanval op Assad uit te lokken.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium