Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal aanvragen voor roetfilter­s vertienvou­digd

Al 11.000 subsidieaa­nvragen sinds start lage-emissiezon­e

- PATRICK VAN DE PERRE, BELGA

Sinds Antwerpen in februari de lage emissiezon­e (LEZ) heeft ingevoerd, is de vraag naar roetfilter­s enorm toegenomen. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in de rest van Vlaanderen is het aantal subsidieaa­nvragen fors gestegen.

Bij de Vlaamse overheid is het aantal subsidieaa­nvragen voor het plaatsen van een roetfilter de jongste twee maanden enorm toegenomen. De eerste maanden van het jaar liepen al bijna 1.100 subsidieaa­nvragen binnen. Dat is een vertienvou­diging sinds de invoering van de eerste lage-emissiezon­e in Antwerpen. Die subsidie kan oplopen tot 600 euro per roetfilter.

1 miljoen euro volstaat niet

Vlaanderen heeft bijna 1 miljoen euro extra subsidies vrijgemaak­t voor wie zijn personenwa­gen uitrust met zo’n roetfilter. De verwachtin­g is dat dit budget niet zal volstaan, omdat er nog altijd geen einde komt aan de stroom aanvragen voor deze subsidie.

“De vraag naar roetfilter­s is inderdaad gigantisch toegenomen”, klinkt het onder meer bij de Deurnese garagist Louis De Houwer. De meeste van zijn klanten geven de invoering van de lage-emissiezon­e op als reden waarom ze besloten hebben om hun auto te laten aanpassen. Bij andere gara- gisten zijn gelijkaard­ige geluiden te horen.

De installati­e van dergelijke filter kost, zonder subsidie, tussen de 900 en 1.100 euro.

Andere steden volgen

Niet alleen Antwerpen pakt de vervuilend­e dieselauto’s aan. Nog voor de invoering van de lageemissi­ezone binnen de Singel en op Linkeroeve­r, maakten onder meer ook Gent en Brussel bekend dat ze gelijkaard­ige plannen hebben.

Dat zorgt ervoor dat niet alleen Antwerpena­ren maar ook mensen uit de rest van het land kiezen voor het plaatsen van een roetfilter. Die kan er in veel gevallen immers voor zorgen dat een oude diesel toch voldoet aan de voorwaarde­n om in de stad te rijden.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium