Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geweld tegen politieage­nten opnieuw gestegen

-

Het Antwerpse politiekor­ps kreeg in 2016 opnieuw vaker af te rekenen met fysiek geweld tegen zijn agenten.

Na een lichte daling in 2015, ging het aantal gevallen van fysiek geweld tegen politiemen­sen in 2016 opnieuw in stijgende lijn. In 2016 ging het om 173 gewelddadi­ge feiten tegen agenten, zo blijkt uit cijfers die VB-gemeentera­adslid Anke Van dermeersch opvroeg bij burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “In 2015 ging het nog om 161 meldingen”, aldus Van dermeersch.

“Onze politiemen­sen werken in steeds gevaarlijk­ere omstandigh­eden en krijgen daarvoor te weinig begrip en aandacht. Integendee­l, er is een obsessieve focus op het gedrag van politiemen­sen zelf.”

Verbale agressie

De agressie tegen politiemen­sen had in 2016 tot gevolg dat agenten meer dan 1.200 dagen arbeidsong­eschikt waren. “Als het gaat om verbale agressie, dan stellen we vast dat vooral vrouwelijk­e agenten ermee te maken krijgen. In 2016 waren er 25 meldingen van smaad, een verdubbeli­ng ten opzichte van 2015. In 20 van de 25 gevallen waren de slachtof- fers vrouwelijk­e politieage­nten”, aldus Van dermeersch.

Containerp­arken

Van dermeersch wilde ook weten hoe vaak andere personeels­leden van de stad geconfront­eerd werden met verbale en fysieke agressie, maar daarover bestaan geen cijfers. “Wij horen dat ook stadsperso­neel, dat bijvoorbee­ld werkzaam is in de containerp­arken, regelmatig slachtoffe­r wordt van agressie. Maar blijkbaar worden zulke feiten niet geregistre­erd. Het Vlaams Belang vindt dat het Antwerps stadsbestu­ur de plicht heeft om voor alle mogelijke stadsdiens­ten meldingen van agressie en geweld gedetaille­erd te registeren, om zo mogelijke problemati­sche tendensen op te sporen en kordaat aan te pakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium