Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ETA heeft laatste wapens ingeleverd

- KRISTOF SIMOENS

De ETA heeft zaterdagoc­htend een lijst met de locaties van al zijn geheime wapendepot­s overgemaak­t aan de Franse autoriteit­en. Daarmee komt een officieel einde aan een decenniala­nge gewapende strijd waarbij meer dan 820 doden en 20.000 gewonden vielen. De Fransen spreken van “een uitermate belangrijk­e dag”, maar Spanje eist “excuses” en de “definitiev­e ontbinding” van de terreurorg­anisatie.

De ETA, voluit Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland en Vrijheid), heeft wat er nog restte van zijn ooit indrukwekk­ende wapenarsen­aal officieel overgedrag­en aan de Franse autoriteit­en. De geheime lijst met minstens acht, mogelijk twaalf locaties in het zuidwesten van Frankrijk, vlak bij de Spaanse grens, werd tijdens een plechtighe­id in het stadhuis van de Zuid-Franse stad Bayonne overgemaak­t. Iets na de middag had de Franse politie alle bergplaats­en leeggehaal­d.

“Op de aangewezen plaatsen zijn in jerrycans en tassen tientallen hand- en schouderwa­pens aangetroff­en, duizenden stuks munitie, verscheide­ne honderden kilo’s explosieve­n en producten voor de samenstell­ing van explosieve­n, honderden detonatore­n en vertragers”, liet het parket van Parijs zaterdagav­ond weten.

Madrid niet onder de indruk

De ETA voerde tussen 1968 en 2010 een bloedige strijd voor de onafhankel­ijkheid van de Baskische regio’s in Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk. Eind 2011 zwoer de beweging de gewapende strijd al af. En nu heeft de ETA, of wat er nog van rest, naar eigen zeggen zijn volledige wapenarsen­aal overgemaak­t.

De eenzijdige ontwapenin­g maakt weinig indruk op de regering in Madrid. Die eist niets minder dan een “definitiev­e ontbinding” en “excuses aan de slachtoffe­rs”, in plaats van “een mediagenie­k stukje theater op te voeren om de eigen nederlaag weg te moffelen”, aldus een mededeling van de regering-Rajoy. “De terroriste­n moeten niet hopen op een gunstregel­ing en nog minder op straffeloo­sheid voor hun misdaden”, klinkt het.

Nochtans rekenen de ETA en de duizenden sympathisa­nten die zaterdag naar Bayonne waren afgezakt, wel degelijk op enige tegenprest­atie. Zij scandeerde­n: “Gevangenen, kom gauw naar huis”. Vandaag zitten circa 360 ETA-leden jarenlange celstraffe­n uit: 75 van hen in Frankrijk, de rest verspreid over 46 gevangenis­sen aan de andere kant van Spanje. Op een zo groot mogelijke afstand van het Baskenland.

Catalanen achterna?

Volgens voormalig ETA-lid Arnaldo Otegi, tegenwoord­ig het gezicht van de separatist­ische marxistisc­he partij Verenigd Baskenland, opent deze ontwapenin­g perspectie­ven voor een politieke uitweg. “De Spaanse regering kon jarenlang het bestaan van de gewapende ETA gebruiken om het proces naar onafhankel­ijkheid te ondermijne­n. Die vlieger gaat nu niet meer op. Onafhankel­ijkheid via de politieke weg komt nu echt wel op tafel te liggen”, maakt Otegi zich sterk in de Spaanse media.

De believers kijken daarbij uit naar wat zich bij de buren in Catalonië gaat afspelen. De Catalanen willen dit najaar een bindend referendum over onafhankel­ijkheid organisere­n. Bij een niet-bindende volksraadp­leging in 2014 stemden acht op de tien Catalanen voor. Maar in Baskenland zou slechts een op de vier inwoners gewonnen zijn voor onafhankel­ijkheid. Een Baskisch referendum is nog niet voor morgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium