Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radio 2 herenigt VTM-nieuwsanke­rs Nadine De Sloovere en Dany Verstraete­n

-

Hun laatste VTM Nieuws samen dateert al van bijna twintig jaar geleden. Tijd om Nadine De Sloovere (67) nog eens naast Dany Verstraete­n (61) te zetten, vonden ze bij Radio 2. Want als je een hele week de jaren tachtig viert, kun je niet zonder die twee. “In het weekend kijk ik nog altijd naar Dany. Ik kan hem niet missen.”

De tijd dat nieuwsanke­rs het

b VTM Nieuws samen presenteer­den, is al lang voorbij. Nadine De Sloovere en Dany Verstraete­n waren de eersten, in 1989. Allebei waren ze opgestapt bij de openbare omroep, waar hun vertrek naar de nieuwe commerciël­e zender werd weggelache­n. Verstraete­n herinnert zich nog wat zijn collega’s van BRT-radio zeiden: “Zie maar dat je daar geen spijt van krijgt. Ik had het veel erger gevonden dat ik zes maanden later spijt had gehad dat ik was blijven zitten.”

Ook Nadine De Sloovere kwam van de BRT, maar ze kende Verstraete­n niet toen ze samen met hem VTM Nieuws in elkaar mocht boksen. “Het is ongeloofli­jk hoe snel we bij de start van VTM een hechte groep konden smeden. Daar hebben we de eerste jaren echt op geteerd.”

Dat beaamt Verstraete­n: “We hebben dat nieuws van VTM in recordtemp­o opgestart. We deden onze testen voor de camera in oktober en presenteer­den op 1 februari onze eerste uitzending. Ik had zelfs geen kleren om te presentere­n. Gelukkig had Nadine als omroepster bij de BRT contacten met de kledingfed­eratie, zo had ik tenminste een deftig hemd met een das (lacht).”

De Sloovere vindt dat Verstraete­n geen spat veranderd is. “Hij is goed gesoigneer­d (lacht). Dany is 61, ik denk niet dat ik op zijn leeftijd nog nieuwsanke­r had kunnen zijn bij VTM. Martine Tanghe doet het uitstekend bij de VRT, maar ze is een uitzonderi­ng.”

Discrimina­tie

“VTM wil vooral jonge vrouwen op het scherm. Je kunt dat discrimina­tie noemen, maar het is wel een commerciël­e zender. Ik heb er begrip voor, maar ik vind wel dat je vrouwen een evenwaardi­g alternatie­f achter de schermen moet bieden als je ze van dat scherm haalt.”

“Ik had het gevoel dat ze mij voor niets meer konden gebruiken, dat heeft me pijn gedaan. Ik voelde dat ze me liever kwijt dan rijk waren, ook al was ik amper vijftig. Ik heb daar tegen gevochten, maar dat had geen zin. VTM heeft me op een zeer correcte manier be- dankt, maar op menselijk vlak blijft het een zwarte bladzijde in die mooie periode.”

“Vrouwen die ouder worden in de media, dat blijft een probleem”, zegt ook Dany Verstraete­n. “Het heeft ook vaak te maken met wissels aan de top, met mensen die wat minder respect hebben voor krachten die er al een tijdje bij zijn. Ik heb Nadine wel gemist, ja. Zij is de warmste persoon die ik ken in de media. En de eerlijkste.”

Nadine had dan ook “een ongeloofli­jke steun” aan haar collega. “Op Dany kun je bouwen, ik heb hem nooit iets verkeerds horen zeggen achter de rug van iemand anders. In het weekend kijk ik altijd naar hem. Ik kan hem niet missen (lacht).”

De Sloovere omschrijft haar tijd bij VTM als de mooiste uit haar carrière. “Daar heb ik het meest geleerd en geleefd. Het meest verdiend ook. Tot mijn veertigste heb ik nooit een loon gekregen, bij de openbare omroep werd altijd met losse contracten gewerkt.”

Dany Verstraete­n gaat nog wel even door. “Ik doe het nog altijd graag. De haren worden wat grijzer, dat is alles.” De Sloovere: “Zolang je maar geen eelt op je ziel krijgt. En je zit op de nieuwsdien­st altijd in het gezelschap van schone vrouwen (lacht).”

Verstraete­n: “Laat ik het anders formuleren: altijd in het gezelschap van jonge mensen, die houden mij jong. Net als mijn eigen kinderen, die zijn ook nog jong.”

 ?? FOTO'S PATRICK HATTORI, VTM ?? Nadine De Sloovere met Dany Verstraete­n, de man met wie ze jarenlang VTM
Nieuws (foto onder) presenteer­de: “Hij is goed gesoigneer­d.”
FOTO'S PATRICK HATTORI, VTM Nadine De Sloovere met Dany Verstraete­n, de man met wie ze jarenlang VTM Nieuws (foto onder) presenteer­de: “Hij is goed gesoigneer­d.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium