Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn psycholoog heeft werk gehad met mij”

- BRAM VANDECAPEL­LE

Vierde in zijn vierde ParijsRoub­aix. Het bezorgde Jasper Stuyven op de piste tranen in de ogen. “Sinds Harelbeke zat ik mentaal diep, mijn psycholoog heeft werk gehad met mij. En oké, ik heb hiermee mijn voorjaar misschien niet gered, maar ik ben wel met een positieve noot geëindigd.”

De vierde plaats. Het is na de tweede en de laatste de meest ondankbare plaats voor een sportman. Net niet op het podium, en dat na 77 kilometer lang dapper in de aanval te hebben gereden. Je zou er voor minder emotioneel van worden. De reden voor die vochtige ogen kende de 24-jarige Vlaams-Brabander meteen na de finish zelf niet. “Ik zeg niet dat ik mijn voorjaar nu heb gered, maar ik ben wel met een positieve noot geëindigd. Zeker nadat ik de voorbije twee weken mentaal heel diep had gezeten. Dit waren tranen van de opluchting”, wist hij pas na de dopingcont­role te duiden.

Zo eindigde de mentale dip waar hij begon. Want ook op de ochtend voor de E3 mocht Stuyven in het potje plassen. Harelbeke was dé koers die hij vooraf had aangestipt. Het liep helemaal mis, hij gaf zelfs op. “Gent - Wevelgem en de Ronde vielen ook tegen. Hoe en waarom? Ik wist het niet. Fysiek voelde ik geen ongemak. Een groot raadsel, maar het tastte wel mijn mentale front aan. Ik heb de voorbije weken diep gezeten.”

Op intuïtie gereden

In een voorgaand interview zei hij dat hij als hij vragen had, altijd met zijn kameraad Lance Armstrong kon bellen. “Dat heb ik niet gedaan”, lacht Stuyven. “Maar ik heb de voorbije weken wel veel aan de telefoon gehangen met mijn psycholoog, Stefan Van Meirhaeghe. Hij heeft werk gehad aan mij. Maar met resultaat. Ik startte zonder één enkele verwachtin­g. Ik maakte mij in niets druk en heb de koers op intuïtie afgewerkt.”

Die intuïtie had een aanvallend randje. Op 77 kilometer trok Stuyven in de aanval met Oss. Eerder reed hij in het Bos van Wallers ook al in derde stelling in de groep van de favorieten. “We hadden vooraf gezegd dat we op die strook gingen doortrekke­n met de ploeg. Ik raakte weg en ben dan agressief blijven koersen. Toen ik op 40 km een eerste keer werd ingelopen, had ik geen grote versnellin­g meer in huis. Er restte maar één ding: blijven doorgaan, al zei de ploegleidi­ng door de oortjes dat wachten ook een optie was.”

In de slotkilome­ters reed Stuyven samen met Moscon 30 seconden achter het koptrio. Maar omdat Van Avermaet, Langeveld en Stybar op de piste een spelletje surplacen begonnen, kwam hij op 300 meter van de aankomst plots terecht in de kop van de koers. Intrinsiek was hij zelfs de snelste. “Heel even dacht ik aan de zege, maar die mannen hadden een volledige ronde kunnen herstellen. Ik raakte nog in het wiel, maar winnen zat er nooit meer in. Toen we de piste opdraaiden, hoopte ik op plaats vier. Dus was ik achteraf ook tevreden.”

Kopman af

Trek-Segafredo had met Theuns (achtste) en Degenkolb (tiende) drie renners in de top tien. Mocht er een ploegenkla­ssement bestaan in de hel, dan won het dat. Maar achteraf is dit voor de Amerikaans­e ploeg toch een editie van de gemiste kans. Zeker om-

dat Trek na het Bos van Wallers met zes man in de groep van veertig het best vertegenwo­ordigd was. Helaas was kopman Degenkolb, die een hele dag op het wiel van Boonen reed, niet top. En zeggen dat de ploegleidi­ng voor aanvang Stuyven kopman af had gemaakt. “Ik mag zeggen dat ik vandaag bij de beste vier in koers was.”

Er rezen vorig jaar twijfels over het feit of de motor van Jasper Stuyven wel groot genoeg zou zijn voor koersen van 250 kilometer. Hijzelf was overtuigd van wel. En na het WK in Qatar, zijn sterke finale in zijn eerste Milaan-Sanremo en deze Parijs-Roubaix zijn ook de laatste vraagteken­s van de baan.

Ploegleide­r Dirk Demol was na afloop lyrisch over zijn poulain. “Jasper is de voorbije weken figuurlijk keihard met zijn kop tegen de muur geknald. Maar na deze prestatie ben ik zeker: deze jongen wint minstens één keer Parijs-Roubaix. Wanneer? Als je vierde kan worden, kan je volgend jaar al winnen.”

“Laat ik eerst beginnen met volgend jaar constanter te presteren in de klassieker­s. Het zal ooit allemaal wel eens in zijn plooi vallen”, aldus Stuyven zelf, die amper een week rust inlast, dan op stage naar Girona gaat om via de GP Frankfurt naar de Giro te trekken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jasper Stuyven staat met tranen in de ogen na de aankomst. “Ik heb mentaal heel diep gezeten.”
FOTO PHOTO NEWS Jasper Stuyven staat met tranen in de ogen na de aankomst. “Ik heb mentaal heel diep gezeten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium