Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder titelstres­s tegen Man United

- JÜRGEN GERIL, ALAIN ELIASY, BRAM VAN VAERENBERG­H

Het mocht allemaal wat meer zijn, maar Anderlecht lag niet wakker van de teleurstel­lende topper tegen AA Gent. Na de 0-0 blijven ze comfortabe­l op kop in Play-off 1 en kunnen ze zich zonder titelstres­s focussen op de komst van Manchester United. Paarswit kon alvast oefenen op zijn defensieve organisati­e (goed) en counters (minder goed). Al zullen Ibrahimovi­c en co donderdag wellicht moeilijker in bedwang te houden zijn.

b

We hadden het vooraf voorspeld: Anderlecht moest geen risico nemen tegen Gent. Zeker nadat Club Brugge gelijk had gespeeld tegen Charleroi wist paars-wit vooraf dat het aan een gelijkspel genoeg had om als koploper respectiev­elijk 4 en 6 punten voorsprong te behouden op Club en Gent.

Paars-wit hield zijn linies daarom nog meer gesloten dan gepland om de Buffalo’s niet te laten combineren. In de omschakeli­ng hadden ze dan vaak te weinig volk voor doel. “Play-off 1 is een tactisch spel”, stelde Sofiane Hanni. “Het zijn tien finales die niemand wil verliezen. Natuurlijk wilden we scoren, maar geen enkele ploeg geeft zich zomaar bloot. Al is beginnen met 4 op 6 zeker niet slecht.”

Hanni op 10 tegen Man United?

Play-off 1 is ook een podium voor coaches om hun tactische vernuft te tonen. Anderlecht had duidelijk schrik voor Moses Simon en Weiler liet de sterke Dendoncker soms bijspringe­n om hem af te dekken. Paars-wit haalde wel opgelucht adem omdat Vanhaezebr­ouck het naliet om aan de overkant dribbelwon­der Kalu te posteren. Donderdag tegen Man United zal het gevaar wellicht wel van alle kanten komen. “Of we vandaag indruk gemaakt hebben op Manchester United”, repliceerd­e Ivan Obradovic. “José Mourinho is wel zo profession­eel dat hij zijn team perfect zal voorbereid­en op ons. Wij zullen weer heel compact moeten verdedigen, want tegen Manchester United zal het kleinste foutje worden afgestraft. Maar we bewezen al eerder dat we ook topteams aankunnen. We zullen moeten vechten, maar met wat geluk kunnen we misschien winnen.”

Op organisato­risch vlak was het duel met Gent een degelijke oefening. Maar in offensief opzicht schoot Anderlecht toch te kort. Teodorczyk kwam niet in stuk voor, net als Chipciu en Hanni. Als Weiler Hanni opnieuw wil laten renderen, zal hij zijn aanvoerder tegen Man United toch weer in het centrum moeten posteren. Daar is hij veel balvaster dan op de flank. Gisteren speelde Stanciu als spelverdel­er en die verzoop evenzeer. “Het voordeel is dat we tegen Manchester iets meer ruimte gaan krijgen”, wist doelman Franck Boeckx. “Misschien kunnen onze aanvallers daar dan van profiteren.”

“Man United kan ons niet verrassen”, grijnsde Obradovic. “We zien ze elke week op tv. Dat we opnieuw niet vaak de bal zullen hebben? Ach, in het moderne voetbal telt het resultaat.”

Als ze bij Anderlecht denken dat de Mancunians hen niet kunnen verrassen, houden ze monsterspi­ts Zlatan Ibrahimovi­c toch best in de gaten. Het wordt een fysieke clash tussen hem en Kara en ook Spajic – die de voorkeur kreeg op Nuytinck – was goed.

Zeven duels in april

Sowieso wordt het een speciale avond tegen Manchester United. Het stadion was in een mum van tijd uitverkoch­t en er zijn 120 journalist­en en 40 fotografen geaccredit­eerd. De Brusselaar­s blijven wel rustig. “Eerlijk, ik ben meer bezig met Play-off 1 dan met Manchester”, zei Obradovic.

Het publiek snakt ook meer naar die eerste titel in drie jaar. Sinds dit weekend zijn alle Play-off 1 duels van paars-wit uitverkoch­t en toen Tielemans gisteren na een doodse eerste helft de beste kans op de lat schoot, leefde het stadion meteen op.

Voor Anderlecht wordt vooral een kwestie van de krachten te verdelen, want in april speelt paars-wit maar liefst zeven duels. “Of we ons daarom gaan inhouden tegen Man United?”, repliceerd­e René Weiler. “Neen, we willen elk match zo goed mogelijk aanpakken. Ook tegen Gent toonden we na de rust toch goesting om te winnen. We verdienden zelfs de zege.”

Soit. Zal Weiler donderdag roteren? Thelin voor Teo? Neen, toch. Misschien wel Stanciu eruit en doelman Rubén voor Boeckx. “Dat zullen we zien”, eindigde Boeckx. “Ik heb een correcte relatie met Ruben en hij is ook correct tegenover mij.”

Weiler versus Mourinho: dat kan donderdag ook (een weinig spectacula­ir) tactisch steekspel worden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Coulibaly en Kara delen een omhelsing na de match. Zij konden blijkbaar leven met het gelijkspel.
FOTO PHOTO NEWS Coulibaly en Kara delen een omhelsing na de match. Zij konden blijkbaar leven met het gelijkspel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium