Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Analyse Anderlecht is nog lang geen kampioen

- LUDO VANDEWALLE

Een pover weekend voor de titelkandi­daten. Club Brugge gaf zaterdag al twee punten weg. Mede door de scheidsrec­hter, maar niet alleen daardoor. Het speelde niet goed. Anderlecht en AA Gent hielden elkaar in evenwicht. Net als zaterdag waren drie goede passen na elkaar een zeldzaamhe­id. We zagen geen ploegen die nog maar in de buurt van kampioenen­voetbal kwamen. Dat hoeft niet eens champagnev­oetbal te zijn. Zelfbewust spel dat overloopt van enthousias­me en de ambitie om de tegenstand­er te kloppen, is ook kampioenen­voetbal. Dat zagen we dus niet van de drie titelkandi­daten. Op basis van de eerste twee speeldagen in Playoff 1 speelt zowaar Oostende het meest ambitieuze voetbal.

Door zijn voorsprong te behouden, lijkt het erop dat Anderlecht de beste zaak deed. We betwijfele­n of dat echt zo is. Paarswit speelt tot eind april elke drie dagen een wedstrijd, terwijl Club Brugge en AA Gent deze en volgende week een ganse week hebben om hun wedstrijde­n voor te bereiden. Een galamatch tegen Manchester United en een mogelijke halve finale van de Europa League zijn voor paarswit eerder een afspraak met de geschieden­is dan pakweg een match tegen Oostende. Dat zullen ze op Anderlecht ook wel merken, tenzij trainer René Weiler raar begint te doen en donderdag tegen Manchester United spelers zou sparen. Michel Preud’homme deed het in de Champions League wel, maar Weiler beloofde gisteren het niet te doen. Oef.

We raken nog steeds niet bekoord door het ‘moderne’ voetbal dat Anderlecht brengt. Vaktermen als blok

vormen en druk zetten vliegen in het rond, maar aanvallend­e varianten zien we ondanks al het talent bijzonder weinig. Het blijft ook een raadsel waarom Hanni steeds op die linkerkant moet lopen te verpietere­n, terwijl al herhaaldel­ijk is aangetoond dat de aanvoerder het meest van nut is als hij centraal kan spelen. Hanni was niet goed, maar het gefluit dat hij naar het hoofd kreeg, was overdreven. Aspirantka­mpioenen worden niet uitgeflote­n. Tenzij ze geen kampioenen blijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium