Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steek niet alles op de ref, Michel

- FRANK BUYSE EN JUNIOR VERBEEKE

“Het stond 1-0, het moeilijkst­e was gedaan. We hadden de drie punten vast. We waren tevreden.” Zo maakte Preud’homme het nog eens aan iedereen duidelijk. “Ik had de oplossing gevonden.”

De bewonderen­swaardige perfecte organisati­e van Charleroi was inderdaad ontmanteld, maar dan vooral door een hemelse bevlieging van Wesley. Vanuit de korte draai knalde hij knap diep in de hoek. Zijn tweede doelpunt al in deze play-offs. Het was toen heus (nog) niet duidelijk of de inbreng van Rotariu, waardoor Vanaken dichter naar de sterke Wesley kon schuiven, het stroeve

en ongeïnspir­eerde Club zomaar voorbij de compacte en gediscipli­neerde Zebra’s zou loodsen. Want het was nu ook niet zo dat Club daarna Charleroi oprolde – Pollet kreeg al meteen de 1-1 aan de voet. Soit, het stond 1-0. Waarop ref Luc Wouters volgens Preud’homme dus de match besliste. Ja, de voorzet vanop rechts van Benavente werd door Van Rhijn met de arm weggeslage­n. Maar wel na een duw van Tainmont in diens rug. Weliswaar een lichte duw, maar “een duw die mij uit balans bracht”, zuchtte Van Rhijn. “Daardoor die rare beweging met mijn handen. Tainmont zei trouwens zelf dat hij een overtredin­g had begaan. En ik kreeg niet eens geel, dat zegt ook veel. Als een scheidsrec­hter overtuigd is van zijn beslissing, schreeuwt hij je weg als je gaat protestere­n. Nu was hij heel kalm en timide. Je zag hem

gewoon twijfelen.”

Jan Breydel in brand

Butelle was even duidelijk. “Één iemand zag het niet. En waarom staan er vijf scheidsrec­hters op het veld?”

“Die beslissing kostte ons drie punten”, vloekte Preud’homme, die ook nog eens wilde bekijken hoe die strafschop onder de han

den van Butelle kon door- gaan. Waarop nog een heel betoog volgde dat Club dit seizoen al vaker werd benadeeld. “Vorige week kregen we ook al een penalty tegen, al was die duidelijk. Maar tel eens op hoeveel keer wij al geen strafschop kregen in topmatchen. Vooral in de eerste tien wedstrijde­n van de competitie. Iedereen spreekt altijd maar over beïnvloedi­ng in onze thuismatch­en. Ik zie dat niet. De supporters zijn er wel, maar of zij de refs beïnvloede­n? Ik denk het niet.”

Jan Breydel stond wel in brand, maar in de resterende twintig minuten vermocht Club niets meer – de kopbal van Wesley was te zwak.

Voor Preud’homme waren de gevolgen van de misser van Wouters – die niet wilde reageren – dramatisch. “Net als in Gent hadden we de oplossing gevonden voor het overtal aan geblesseer­de aanvallers. En ook nu hadden we moeten winnen, maar we staan met 1 op 6. Dat is niet genoeg. Zoeken jullie maar op waarom.” Check.

Gebrek aan kwaliteit

Al werd het puntenverl­ies brutaal afgeschove­n op Wouters, op deze manier wordt Club nooit kampioen, zo eerlijk toonde Michel Preud’homme zich ook wel. “Voorin te weinig finesse, snelheid en diepgang”, had hij ook gezien.

“Steek het maar op mij. Ik zal mijn werk weer niet goed hebben gedaan, zeker?” Waarom zoveel drama bij Michel Preud’homme? Door de strafschop die Wouters Charleroi cadeau gaf en om de twee punten die dat Club Brugge kostte, dat moesten we niet opzoeken. Maar misschien beseft Preud’homme ook dat zijn ploeg tekort schoot. En tekort zal schieten voor de titel.

Club is zonder de versnellin­gen van de geblesseer­den Izquierdo, Diaby en Limbombe – eerste speelminut­en zaterdag sedert 11 december – en zonder de creativite­it van Refaelov een ploeg met veel werkkracht en voldoende mentalitei­t, maar met te weinig kwaliteit. Dat bleek zaterdag de hele eerste helft. “Als je tegen een fysieke en sterk georganise­erde ploeg als Charleroi het tempo niet kunt optrekken, kom je in de problemen.”

Ook omdat een aantal spelers die wél op het veld stonden niet op niveau waren, zei hij daar veelbeteke­nend bij. Hij noemde geen Vanaken of Immers, maar “sommigen waren niet goed genoeg. Wij doen er alles aan om elke match optimaal voor te bereiden. Als je dan die eerste helft ziet... Is het de druk? Wat vorige week lukte, lukte nu niet. Ik weet ook niet hoe dat komt. Ze kunnen in elk geval veel beter. De inbreng van Rotariu moest wat creativite­it brengen, die van Limbombe was een beetje een gok. We spelen echt op de limiet.”

Het is duidelijk dat Club snakt naar nieuwe impulsen. Zonder de Vanaken – weer bleek – en Izquierdo van de vorige play-offs is het geen kampioenen­ploeg. Dan loopt er bij Anderlecht ge- woon veel meer pure kwaliteit rond. En daar kan Preud’homme ook niets aan doen. “Zoals we de eerste helft voetbalden, acht ik ons niet in staat kampioen te worden.”

 ?? FOTO PHOTO
NEWS
FOTO BELGA ?? Ref Wouters fluit onterecht de strafschop: Preud’homme vloekt langs de zijlijn. Ook de spelers gaan verhaal halen.
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA Ref Wouters fluit onterecht de strafschop: Preud’homme vloekt langs de zijlijn. Ook de spelers gaan verhaal halen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De strafschop­fase: Van Rhijn gooit de handen in de lucht – en richting de bal – na een duw van Tainmont (links) in zijn rug.
FOTO PHOTO NEWS De strafschop­fase: Van Rhijn gooit de handen in de lucht – en richting de bal – na een duw van Tainmont (links) in zijn rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium