Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het echte KV staat er weer”

Uros Vitas bezorgt Malinwa drie punten met vrijschop

- GERT GYSEN, THOMAS STANDAERT

Met een derbyzege tegen Lierse heeft KV Mechelen de blamage van vorige week op het veld van Union doorgespoe­ld. Pas in blessureti­jd zorgde Vitas met een vrijschop voor het verlossend­e doelpunt. “Lazic zei me in welke hoek ik hem moest trappen.”

“Een vrijschop op de rand van de zestien is voor mij als een strafschop”, getekend Uros Vitas nadat hij op Kortrijk twee vrijschopd­oelpunten had gemaakt. Gisteren ging zijn eerste ‘strafschop’ nog op de paal, maar bij de tweede poging in blessureti­jd bezorgde hij zijn ploeg de overwinnin­g. Een zege die voor veel opluchting zorgde bij Malinwa. Na de blamage van vorige week op het veld van Union was de sfeer Achter de Kazerne afgelopen week onder het vriespunt gezakt. Maar vrijschops­pecialist Uros Vitas zorgt ervoor dat KV toch nog meedoet voor eindwinst in Play-off 2. De Servier viel na zijn doelpunt in de armen van keeperstra­iner Yugoslav Lazic. “Omdat hij de man is die me altijd tips geeft bij mijn vrijschopp­en”, legt Vitas uit.”Hij heeft me gezegd waar ik hem moest trappen. De eerste keer ging de bal nog op de paal. Nadien was het toch prijs.”

De zwakke prestatie op Union inspireerd­e Yannick Ferrera om grote kuis te houden in zijn ploeg. Aleksandar Bjelica werd uit de kern gelaten na zijn povere match op Union en zijn domme rode kaart bij de beloften. Andere slachtoffe­rs: Matthys, Vanlerberg­he, Schouterde­n en Van Cleemput. Een week geleden in het Koning Boudewijns­tadion ontbrak het KV Mechelen aan zegedrang. Vervangers als Leal, Cobbaut en Filipovic toonden dat zij er wel zin in hadden. Nicolas Verdier trok zelfs een spurtje van twintig meter om aan de zijlijn naar een bal te tackelen. Zoiets zien ze graag Achter de Kazerne - zeker in een derby tegen Lierse - en zoiets moest deze ploeg ook tonen na die pijnlijkst­e avond van het seizoen. Malinwa deed zijn best om de supporters weer voor zich te winnen. De goesting was er, het balbezit ook, maar kansen bleven uit. “We hebben als ploeg goed gereageerd na Union”, zei Vitas. “Daar hebben we gespeeld als dikke nekken, maar die ploeg heeft ons met de voeten op de grond gezet. Maar nu staat het echte KV er weer.”

Lierse probeerde het op dezelfde manier als waarop het vorige week Standard kon kloppen: een sterke defensieve organisati­e en uitbraken via De Belder, Joachim en Benson. “Dit Lierse hoort thuis in eerste klasse”, vindt Vitas. “En laat ze maar snel terugkeren, want ik hou wel van derby’s als deze.”

Chris Janssens, die als assistent-trainer de honneurs waarnam bij de schorsing van Vanderbies­t, nam het compliment met dank aan. “We hebben goed meegedaan tegen een sterke thuisploeg, maar je kan nog niet zeggen of we eerste klasse waard zijn. Daarvoor moet je elke week matchen hebben met deze intensitei­t. Want die tegen Standard van vorige week was geen referentie. Maar goed, dit is een leerrijke periode voor onze jonge kern.”

Over en weer

Het was een leuke derby, maar dan toch vooral na de rust. Met eerst kansen voor Joachim en Claes, maar de beste mogelijkhe­den kwamen er op het uur. Maar zowel Benson voor Lierse als Claes voor KV Mechelen vonden een goede keeper op hun weg. KV Mechelen drukte Lierse naar achteren, maar de bezoekers waren gevaarlijk via uitbraken. Osaguona vond een sterk keepende Vanhamel op zijn weg en Joachim miste op de counter. In de extra tijd kreeg Vitas zijn tweede vrijschop op de rand van de zestien. De eerste ging nog op de paal, maar zo mist hij er geen twee: 1-0. Blamage (een beetje) uitgewist.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium