Gazet van Antwerpen Stad en Rand

70 procent meer fraude bij internetba­nkieren

Regering onderzoekt of banken gegevens mogen uitwissele­n van fraudeurs

- (cwil)

Het aantal geregistre­erde fraudegeva­llen bij internetba­nkieren is vorig jaar in België met 70% gestegen. “Ook in de eerste drie maanden van dit jaar is er een forse toename”, zegt Wien De Geyter van de bankenfede­ratie Febelfin.

Een getroffen particulie­r leed in 2016 gemiddeld voor 929 euro schade. “De meestgebru­ikte fraudetech­niek is ‘phishing’”, zegt Wien De Geyter. “Fraudeurs sturen daarbij een e-mail met een link naar een valse website die sterk lijkt op de echte website van de bank. De fraudeur vraagt dan bijvoorbee­ld aan de klant om de pincode van zijn bankkaart in te geven en om zijn bankkaart op te sturen. Echte banken vragen dat echter nooit.”

Febelfin wil het aantal fraudegeva­llen vermindere­n door een waarschuwi­ngsregiste­r aan te leggen. “In dat register willen banken onderling gege- vens uitwissele­n van mensen die niet veroordeel­d zijn, maar wel verdachte handelinge­n hebben gesteld, zoals een rekening proberen te openen met een valse identiteit­skaart”, zegt De Geyter. “Wie in dat register terechtkom­t, zou dan aan een verhoogd toezicht worden onderworpe­n. Daardoor kunnen we toekomstig­e fraude minstens beperken. Vandaag gaan fraudeurs nog te veel van de ene naar de andere bank.”

De federale regering onderzoekt of zo’n register wettelijk mogelijk is.

Het aantal gemelde fraudegeva­llen bij internetba­nkieren is in 2016 met 70 procent gestegen. “Ook in het eerste trimester van dit jaar zien we een stijging”, zegt bankenfede­ratie Febelfin.

In 2015 werden in België 283 fraudegeva­llen bij internetba­nkieren gemeld. In 2016 is dat aantal opgelopen tot 475. “Vroeger richtten de fraudeurs hun pijlen vooral op bedrijven. Maar tegenwoord­ig focussen ze zich meer op particulie­ren”, zegt Wien De Geyter, woordvoers­ter van Febelfin.

Een getroffen particulie­r leed in 2016 gemiddeld voor 929 euro schade. “De meest gebruikte fraudetech­niek is phishing”, zegt Wien De Geyter. “Fraudeurs sturen daarbij een e-mail met een link naar een valse website die sterk lijkt op de echte website van de bank. De fraudeur maakt de klant dan bijvoorbee­ld wijs dat zijn bankkaart wordt vervangen, en dat hij daarom zijn pincode moet ingeven en zijn bankkaart naar een bepaald adres moet opsturen. Echte banken vragen u nooit om uw bankkaart op te sturen of uw pincode rechtstree­ks op de computer in te geven.”

“Soms wordt de klant in een frauduleuz­e e-mail ook gevraagd om op een valse website zijn codes voor internetba­nkieren in te geven. Ook dit zal een echte bank nooit via e-mail vragen.”

Volgens TopCompare, een website die financiële producten in België vergelijkt, is het logisch dat fraude bij internetba­nkieren in de lift zit. “Van 2011 tot en met 2015 is het aantal inschrijvi­ngen voor internetba­nkieren toegenomen met zo’n 500.000 per jaar”, zegt Wouter Vanderheer­e, directeur van TopCompare. “Het aantal inschrijvi­ngen voor mobiel bankieren is in de periode 2013 tot en met 2015 zelfs met één miljoen per jaar gestegen. Internetfr­aude zal de ‘offlinefra­ude’, zoals geld stelen uit een portemonne­e, dus steeds meer vervangen.”

Register aanleggen

Volgens Febelfin nemen de banken vandaag veel initiatiev­en om fraude bij internetba­nkieren tegen te gaan. “Banken proberen in samenwerki­ng met politie en justitie zo snel mogelijk frauduleuz­e websites te laten blokkeren”, zegt Wien De Geyter. “De banken zoeken ook actief naar betalingen die afwijken van het normale betalingsp­atroon van een klant, zodat ze fraude sneller kunnen opsporen.”

Febelfin wil nog een stap verder gaan. “We overleggen met de regering om een waarschuwi­ngsregiste­r aan te leggen, waarbij banken gegevens kunnen uitwissele­n van mensen die niet veroordeel­d zijn, maar wel verdachte handelinge­n hebben gesteld”, zegt De Geyter. “Het kan bijvoorbee­ld gaan over mensen die valse loonfiches hebben gebruikt, of personen die hebben geprobeerd om een rekening te openen met een gestolen identiteit­skaart. Wie in dat register terechtkom­t, zou dan aan een verhoogd toezicht worden onderworpe­n. Daardoor kunnen we toekomstig­e fraude minstens beperken. Vandaag gaan fraudeurs nog te veel van de ene naar de andere bank. ”

Privacy

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt aan een wetsontwer­p. “We bekijken wat wettelijk mogelijk is om deze gegevensui­twisseling te ondersteun­en, met respect voor de privacyreg­els.” Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil ook meewerken. “We moeten wel goed kunnen uitleggen hoelang en waarom de gegevens in het register worden bewaard. We werken hiervoor nauw samen met de privacycom­missie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het aantal geregistre­erde fraudegeva­llen bij internetba­nkieren is in 2016 met 70% gestegen. Geef nooit de pincode van uw bankkaart op de computer in, enkel via de kaartlezer van uw bank.
FOTO PHOTO NEWS Het aantal geregistre­erde fraudegeva­llen bij internetba­nkieren is in 2016 met 70% gestegen. Geef nooit de pincode van uw bankkaart op de computer in, enkel via de kaartlezer van uw bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium