Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rustig wonen langs drukke autosnelwe­g

Superisole­rende ‘woonwal’ scheidt nieuwe wijk van E19

- JAN STASSIJNS, PHILIPPE DESMET

In Kontich start projectont­wikkelaar Extensa eind dit jaar met de bouw van een nieuwe woonwijk langs de E19. De wijk wordt van de snelweg gescheiden via een ‘woonwal’, een muur met woningen in die het lawaai en de luchtvervu­iling tegenhoudt.

Wonen naast de autosnelwe­g, het is niet iets waar de gemiddelde Vlaming meteen voor zou tekenen. Het lawaai en de CO2-uitstoot van de duizenden wagens die dagelijks langs de voordeur passeren doen allesbehal­ve aan gezellig wonen denken. Maar het concept van Park Groeningen, het nieuwe woonprojec­t tussen de E19 en de expresweg in Kontich, moet het tegendeel bewijzen.

Projectont­wikkelaar Extensa heeft deze week groen licht gekregen van het gemeentebe­stuur van Kontich voor de bouw van 651 woningen, een park van 10 hectare en een fietstunne­l die de wijk met het centrum verbindt. Om de nieuwe woonwijk leefbaar te houden, wordt er langs de autosnelwe­g een muur van woningen opgetrokke­n, een zogenaamde ‘woonwal’. Die werkt superisole­rend en moet het lawaai en de luchtvervu­iling van de snelweg drastisch vermindere­n. Extensa liet in samenspraa­k met de gemeente Kontich een onderzoek uitvoeren om de effecten te kennen. “De geluidsove­rlast achter de woonwal daalt van meer dan 70 decibel naar minder dan 55”, zegt Ward van Gorp van Extensa. “Dat is te vergelijke­n met een rustige landelijke woonwijk. Het fijn stof daalt met 20 tot 40%. De vervuilde lucht van de snelweg botst op de muur en wordt zo naar hogere luchtlagen geduwd.”

Vlaamse primeur

De woonwal in Kontich is een primeur voor Vlaanderen. Exten- sa haalde de mosterd hiervoor bij onze noorderbur­en. Zo staat er in Goirle (Tilburg) al tien jaar een gelijkaard­ige woonwal van 700 meter lang, met in totaal 170 woningen.

De realisatie van parkwijk Groeningen gebeurt in verschille­nde fases. Eind dit jaar wordt gestart met de aanleg van de wegenwerke­n, het park van 10 hectare en de fietstunne­l onder de expresweg. In 2019 moeten de werken afgerond zijn. Dan wordt de woonwal gerealisee­rd. Burgemeest­er Bart Seldeslach­ts (N-VA) is erg tevreden dat het project uit de startblokk­en kan schieten. “We hebben jarenlang gepuzzeld in samenspraa­k met de gemeente, de projectont­wikkelaar, adviesrade­n en de buurt om voldoende draagvlak te vinden. Dat draagvlak hebben we nu ook gevonden. De maatschapp­elijke return voor onze gemeente is enorm”, zegt Seldeslach­ts. “De fietstunne­l zal de veiligheid van de fietsende scholieren aanzienlij­k verhogen en de Kontichnaa­r krijgt er vlak bij het centrum een groot park bij. Bovendien zullen ook de voorziene sociale woningen ervoor zorgen dat we het sociaal objectief zullen halen dat Vlaanderen ons tegen 2020 oplegt.

BART SELDESLACH­TS

Burgemeest­er Kontich “De maatschapp­elijke return voor onze gemeente is enorm. De fietstunne­l zal de veiligheid van de scholieren verhogen en de Kontichnaa­r krijgt er vlak bij het centrum een groot park bij.”

 ?? FOTO'S EXTENSA ?? De bouw van de nieuwe woonwijk Park Groeningen, met 651 woningen en 10 hectare park, start eind dit jaar naast de E19 in Kontich. De ‘woonwal’ moet lawaai en vervuiling tegenhoude­n.
FOTO'S EXTENSA De bouw van de nieuwe woonwijk Park Groeningen, met 651 woningen en 10 hectare park, start eind dit jaar naast de E19 in Kontich. De ‘woonwal’ moet lawaai en vervuiling tegenhoude­n.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium