Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lille “Ze wilde nog trouwen en dan is ze gestorven”

Doodzieke Anick (45) kiest voor euthanasie één week na huwelijk

- CEDRIC LAGAST, TIM LESCRAUWAE­T

Nog één keer alle dingen doen die ze leuk vond, en trouwen met haar grote liefde. Dat is wat Anick Lys (45) uit Lille wilde doen in de laatste maand van haar leven. Een week geleden gaf ze haar jawoord op haar ziekenhuis­bed, afgelopen zaterdag kreeg ze een pakkend afscheid van haar favoriete voetbalplo­eg Club Brugge. Gisteren, op haar verjaardag, is Anick Lys overleden na euthanasie.

“Anick was al lang zwaar ziek. Ze leed erg veel pijn. Haar vader had dezelfde ziekte. Ze had hem zien aftakelen en twee jaar geleden zien sterven en ze wist: dat wil ik niet”, vertelt Marijke Timmermans, een goeie vriendin die haar tot op het laatst bijstond.

Anick Lys leed aan pulmonale hypertensi­e, een zeldzame longaandoe­ning. “Ze kreeg al de hoogst mogelijke dosis pijnstille­rs, maar zelfs dan had ze nog pijn. Anick was een doorzetter, iemand die altijd vastberade­n door het leven stapte. Ze wist al een tijdje dat ze euthanasie wilde. Een maand geleden nam ze de beslissing: op 11 april, op haar verjaardag, zou ze sterven. Dan zou er in de toekomst maar één datum zijn waarop haar familie en vrienden om haar moesten treuren.”

“Na die beslissing begon ze af te tellen. Ze wilde nog één keer alles doen wat ze graag deed”, zegt Marijke. Zelfs al was ze opgenomen in het ziekenhuis UZ Leuven.

Zo wilde ze haar liefde bewijzen aan haar vriendin Anick Delvax (31) uit Lanaken, met wie ze al vier jaar samen was. “We hebben alles nog snel kunnen regelen, en op dinsdag 4 april zijn de twee in het ziekenhuis getrouwd. Het was een mooi moment. Het ziekenhuis had voor hapjes, taart en champagne gezorgd.”

Foto’s en berichten op Facebook tonen dat heel veel mensen met haar meeleefden, tijdens haar laatste maand. “Anick is erg open geweest over haar plan om te sterven. Ze had een brief daarover op haar Facebook-pagina gezet”, zegt Marijke.

Laatste keer supportere­n

Omdat ze al van kleinsaf een fervente fan van Club Brugge was, kenden veel supporters van blauwzwart haar. Ook in supporters­mid- dens werd aangeslage­n gereageerd.

“Zaterdag zijn we nog een laatste keer met Anick naar het voetbalsta­dion in Brugge getrokken, voor de match tegen Charleroi. Het was een erg emotionele uitstap. We zijn ook een laatste keer een hamburger gaan eten – ook iets waar ze zo van hield.”

“Na de wedstrijd is ze door Club Brugge achter de schermen ontvangen, en heeft ze verscheide­ne van haar favoriete spelers ontmoet: Timmy Simons, Ruud Vormer, ... Zelfs trainer Michel Preud’homme is haar komen groeten.”

“Ze was erg gelukkig achteraf. Ze was emotioneel, maar je zag dat het haar laatste krachten had gevraagd. Na de reis naar Brugge ging ze erg achteruit.”

Om 11u gisterocht­end is Anick Lys overleden in het ziekenhuis in Leuven, na euthanasie. Op hetzelfde moment verzamelde­n een groep van haar vrienden-supporters voor de poorten van het Jan Breydelsta­dion in Brugge, om haar te steunen. De spelers van Club Brugge, die aan hun training begonnen, hielden één minuut stilte.

“Anick heeft nog gelachen en gezongen”, zegt Marijke. “Ze heeft genoten tot het laatste moment. Ze zei dat ze verbaasd was dat er zoveel mensen met haar meeleefden. Dat had ze niet verwacht.”

MARIJKE TIMMERMANS

Goede vriendin “Op 11 april, op haar verjaardag, wou ze sterven. Dan zou er in de toekomst maar één datum zijn waarop haar familie en vrienden om haar moesten treuren.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Michel Preud’homme, trainer van haar favoriete ploeg Club Brugge, kwam Anick afgelopen zaterdag nog begroeten na de wedstrijd tegen Charleroi.
FOTO RR Michel Preud’homme, trainer van haar favoriete ploeg Club Brugge, kwam Anick afgelopen zaterdag nog begroeten na de wedstrijd tegen Charleroi.
 ?? FOTO RR ?? Met haar echtgenote – die ook Anick heet – na hun huwelijk in het ziekenhuis.
FOTO RR Met haar echtgenote – die ook Anick heet – na hun huwelijk in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium