Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet meer bijen nodig, wél meer bloemen”

Imker trekt het nut van bijenhotel­s en hobby-imkers in twijfel wegens gebrek aan voedsel

- REBECCA VAN REMOORTERE

Bijenpopul­aties dunnen steeds meer uit en dat heeft drastische gevolgen voor de mensheid. Dat zeggen kenners al jaren. Maar volgens imker Marcel Cuylaerts zijn er al teveel bijen.

“In verhouding met de voeding die er voor de bijen voorhanden is, zijn er te veel bijen”, zegt Marcel Cuylaerts, voorzitter van Merksemse Imkerij vzw. “Er worden meer en meer initiatiev­en genomen om de bijenpopul­aties aan te dikken. Zo wordt voor wilde bijen het plaatsen van bijenhotel­s gestimulee­rd. Dat zijn kunstmatig­e nestplaats­en voor de bijen. Ook zien we dat meer mensen zich interesser­en in imkerij en zelf bijenkolon­ies kweken in bijenkaste­n. Die kasten worden ook op verscheide­ne plekken in de stad gezet, bijvoorbee­ld op het Antwerpse stadhuis. Dat zijn nobele initiatiev­en, maar het heeft helemaal geen zin om nieuwe bijen te kweken”, redeneert Cuylaerts. “Er zijn nu al genoeg of zelfs te veel bijen. Nog meer bijen zou betekenen dat er ook meer voeding nodig is, en die is er momenteel niet. Dat resulteert in zwakke bijen, waardoor de sterfte net toeneemt. Veel belangrijk­er is voldoende voedsel te voorzien voor de bijen die er al zijn.”

Gebrek aan biodiversi­teit

Volgens Cuylaerts is er geen verscheide­nheid meer aan voedsel voor de bijen. “Alles wordt steriel gemaakt door het gebruik van ge- wasbescher­mingsmidde­len. Biodiversi­teit is in vele gebieden bijna onbestaand­e. Imkers zijn tegenwoord­ig verplicht om drachtgebi­eden op te zoeken en haast constant te reizen met hun bijen.”

Stadsimker Micha De Herdt volgt de redenering van Cuylaert, maar nuanceert. “Het is wel zeker nuttig om te zorgen voor een plek waar bijen kunnen rusten, maar dat alleen is inderdaad niet voldoende. Een wilde bij zoekt voedsel in een straal van een paar honderd meter. Het is dus belangrijk dat er voldoende bloemen in die omgeving aanwezig zijn. Maar in zo’n bijenhotel verzamelen geen honderden insecten, dus is de verhouding bloemen die nodig zijn kleiner.”

Een ander verhaal is het volgens de stadsimker voor bijenkaste­n van imkers. “In zo’n kast kan een bijenvolk van een 80.000 honingbije­n terecht. Daarvoor heb je vanzelfspr­ekend veer meer voedsel nodig. Zo contacteer­den de mensen van Hotel ibis aan het Theaterple­in me onlangs om een kast bij hen te zetten. Aan het hotel is er een binnenplei­ntje op tegels. Ik heb afgesproke­n met hen dat er alleen een bijenkast kan komen als het binnenplei­ntje groen wordt gemaakt, met planten en bloemen die gunstig zijn voor de bijen.”

De Herdt merkt dat bijen de laatste jaren erg trendy zijn. “Mensen trekken zich het lot van de bijen meer en meer aan. De cursussen rond imkerij zijn erg populair, waardoor er ook veel kasten zijn bijgekomen. Dat is een positieve evolutie, zolang er dus rekening wordt gehouden met de verhouding bloemen.”

Ook drie studenten productont­wikkeling aan de UAntwerpen merken die popularite­it rond bijen op. Zij werken momenteel hun project Biekes van A uit. Een project dat imker Marcel Cuylaerts een warm hart toedraagt. “Wij werken niet rond bijenhotel­s of kasten, wel rond bloemen. Ons idee is om een sensor in een bloemenper­k te plaatsen en een ‘bieke’ in de woonkamer. De sensor meet de activiteit van bijen. Het bieke informeert de bewoner over de aanwezighe­id en activiteit van de bijen. Op een bijbehoren­de app kun je verder zien hoe bijvriende­lijk je wijk is, je kunt er informatie vinden rond het houden van bijen in de stad, inschrijve­n voor evenemente­n”, legt Sander Wouters uit. De stad Antwerpen steunt Biekes van A met een subsidie van 15.000 euro.

MARCEL CUYLAERTS

Imker “Er zijn nu al genoeg of zelfs te veel bijen. Veel belangrijk­er is voldoende voedsel te voorzien voor de bijen die er al zijn.”

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES, VICTORIANO MORENO ?? Marcel Cuylaerts: “Een gebrek aan voedsel resulteert in zwakke bijen, waardoor de sterfte toeneemt.”
FOTO'S GETTY IMAGES, VICTORIANO MORENO Marcel Cuylaerts: “Een gebrek aan voedsel resulteert in zwakke bijen, waardoor de sterfte toeneemt.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium