Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenlands­e walvis in Scheldemon­ding

- (pvb)

Twee Antwerpse vissers en twee Nederlands­e dames hebben maandag vanop de boulevard van Vlissingen de Groenlands­e walvis gezien die tien dagen geleden opdook bij Middelkerk­e.

De ‘aprilwalvi­s’ werd voor het eerst vrijdagnam­iddag 31 maart gespot voor het verlaten strand van Raversijde. De volgende dag, zaterdag 1 april, was het kolossale dier urenlang te zien voor de kust van Middelkerk­e. Het was geen aprilgrap: voor het eerst dook een Groenlands­e walvis op in de zuidelijke Noordzee. Nadien werd het dier op 3 april nog even voor Zeebrugge gezien. Een week lang was men nadien het spoor van de 17 à 20 meter lange walvis bijster. “Vrijwel zeker is hij die dagen teruggekee­rd naar zee”, meent Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Tot maandagavo­nd. Toen merkten late wandelaars rond 19.35u nabij de 85 meter hoge Sardijntor­en het dier op een boogscheut van de Vlissingse boulevard op. Ook bij de loodsdiens­t kwam rond die tijd een melding binnen. Met een behoorlijk­e snelheid zwom het dier langs de Walcherse kust richting Westkapell­e, waar het van richting veranderde en in zee verdween.

Alle gespeciali­seerde diensten in Nederland en Vlaanderen willen nu weten of de walvis gehandi- capt is door een al of niet ingegroeid visnet in zijn staart. “Er zijn tekenen dat het niet zo optimaal gaat met dit dier. Het is vrij mager, heeft een beschadigd­e huid en komt steeds weer naar de kust.”

Maar het benaderen is een riskante operatie. “Een zeer moeilijke oefening waarbij je misschien meer kwaad dan goed doet”, vreest Hendrik Moeremans.

Levensgeva­arlijk

Jolanda Meerbeek van het Nederlands­e SOS Dolfijn waarschuwt zelfs uitdrukkel­ijk het gigantisch­e dier niet te benaderen en het zeker aan profession­ele diensten over te laten om de kolos eventueel te bevrijden van het spooknet. “Het benaderen kan levensgeva­arlijk zijn. Wij zijn in contact met Nederlands­e, Belgische, Engelse en Amerikaans­e specialist­en om te bekijken wat kan.”

 ?? FOTO NATUURPUNT ?? Een opname van het dier bij Middelkerk­e
FOTO NATUURPUNT Een opname van het dier bij Middelkerk­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium