Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“DNA-test voor zwangersch­ap kan ziekten bij kind voorkomen”

- (jom)

Koppels met een kinderwens genetisch screenen, ook als ze gezond zijn, zou ernstige erfelijke ziekten bij kinderen kunnen voorkomen. Dat stelt de Hoge Gezondheid­sraad in een nieuw advies. Het gaat om ziekten die opduiken als beide ouders drager zijn van een defect gen. Zij kunnen dan kiezen om geen kinderen te krijgen, of via ivf te werken.

Sinds kort bieden enkele privébedri­jven in ons land een zogenaamde dragerscha­pstest aan. Maar daar ontbreekt vaak de nodige begeleidin­g, vindt de Hoge Gezondheid­sraad. Dus zouden op termijn ook huisartsen of gynaecolog­en zo’n screening moeten aanbieden. Het liefst tegen voordelig tarief. Nu gaat het nog om ettelijke honderden euro.

De test spoort in ons genetisch materiaal foutjes op die we kun- nen doorgeven. Als moeder én vader hetzelfde DNA-defect delen, is de kans een op de vier dat hun kind ziek geboren wordt. Is dat niet zo, dan is de kans twee op de drie dat ook het kind drager is. “Ouders die op voorhand weten dat hun kind een verhoogd risico loopt op bijvoorbee­ld mucoviscid­ose, hebben meer opties”, zegt Marc Van den Bulcke, expert van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid. Ze kunnen er- voor kiezen om via ivf kinderen te krijgen. Dokters planten dan alleen gezonde embryo’s in.

“Dit konden we voorspelle­n”

De Hoge Gezondheid­sraad benadrukt dat een screening voor alle ouders in spe er alleen kan komen onder strikte voorwaarde­n. De Raad stelt voor om een nieuwe test te ontwikkele­n voor een beperkt aantal ernstige afwijkinge­n, mogelijk vijftig.

“Nu we de technologi­e hebben, is de vraag wel of het nog verantwoor­d is die niet aan te bieden”, vult professor Geert Mortier, diensthoof­d van het Centrum van Medische Genetica in Antwerpen en medeauteur van het advies, aan. “We zien soms met lede ogen aan hoe mensen treuren om hun zwaar ziek geboren kind, van wie we weten: dit hadden we kunnen voorspelle­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium