Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kamp platgebran­d

Afghanen en Koerden van Grande-Synthe bij Duinkerke raken slaags

- WILLY DE BUCK

Het vluchtelin­genkamp van GrandeSynt­he nabij de NoordFrans­e stad Duinkerke bestaat niet meer. Groepen Afghanen en Koerden die er al lang op gespannen voet leefden, hebben hun eigen noodopvang in brand gestoken. Bij de brand en de paniek in het kamp vielen tien gewonden. De politie zoekt nog honderden migranten die de velden ingevlucht zijn.

Een hoopje as, veel meer bleef er gisteren niet over van de 293 houten hutten in het opvangkamp van Grande-Synthe. Tot maandagavo­nd leefden zo’n 1.500 vluchtelin­gen – 1.050 mannen, 150 vrouwen en 300 kinderen – in het kamp, dat sinds de sluiting van de Jungle in Calais door Afghanen overspoeld werd. De populatie was er in geen tijd meer dan verdubbeld.

Dat is ook de aanleiding geweest tot de brandstich­ting in het overbevolk­te kamp: groepjes Afghanen namen het niet meer dat ze in de gezamenlij­ke keukens moeten verblijven, terwijl de Koerden in de houten hutjes verbleven. ’s Namiddags moest de politie met traangas tussenbeid­e komen bij een messengeve­cht en ook daarna bleven de confrontat­ies doorgaan.

’s Avonds raakten enkele bewoners gewond door stenen, maar de hel brak pas echt los toen groepjes vluchtelin­gen op verschille­nde plaatsen brand stichtten. Iedereen rende het kamp uit. Veiligheid­smensen die de ruziënde clans uit elkaar wilden houden, moesten dekking zoeken omdat ze op hun beurt bekogeld

werden.

Erbarmelij­ke omstandigh­eden

Driekwart van het kamp ging in rook op, maar ook daarna bleef de sfeer de hele nacht gespannen. Vluchtelin­gen werden overgebrac­ht naar sporthalle­n en van daar naar noodopvang­centra, maar honderden bewoners ren- den de velden en de bossen in.

De Franse regering liet meteen weten dat het kamp niet heropgebou­wd zal worden. Vorig jaar was de capaciteit al met een vierde verminderd en midden maart werd beslist om het kamp zo snel mogelijk te ontruimen. Volgens hulpverlen­ers leefden de migranten er in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Door de overbevolk­ing was er een nijpend gebrek aan veilige slaapplaat­sen, voeding, elektricit­eit en warm water.

Het kamp was twee jaar geleden door Artsen Zonder Grenzen opgetrokke­n om een einde te maken aan de ellendige omstandigh­eden in een tentenkamp, maar de organisati­e had zich intussen teruggetro­kken uit het initiatief. Sindsdien raakte het huttenkamp compleet verwaarloo­sd en zwaaiden groepjes vluchtelin­gen er de plak. Zo is er onder meer sprake van vechtparti­jen, seksueel geweld en afpersing voor voeding en het gebruik van douches.

 ?? FOTO AFP ?? De brand in GrandeSynt­he: het kamp werd met de grond gelijk gemaakt.
FOTO AFP De brand in GrandeSynt­he: het kamp werd met de grond gelijk gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium