Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakantie duizendtal joden geannuleer­d

‘Koosjere’ reizen van omstreden Mozes F. blijken niet zo koosjer

- JORIS VAN DER AA

Een duizendtal joden uit Antwerpen, Londen, New York en Israël zien hun vakantie naar het Griekse eiland Kos in het water vallen. Het hotel zegde het contract met Perla Luxury, het bedrijf van de omstreden zakenman Mozes F. (46), op.

Perla Luxury is het bedrijf van de omstreden Antwerpse zakenman Mozes F. (46), die in het verleden werd veroordeel­d in een dossier van witwassen van crimineel geld. Het bedrijf van F., dat opereert vanuit de Isabellale­i, is gespeciali­seerd in de organisati­e van ‘koosjere’ reizen. Zo had F. meer dan duizend van zijn geloofsgen­oten in binnen- en buitenland een tiendaagse reis naar het Griekse eiland Kos verkocht. Het verblijf had tijdens het komend Pesach-feest moeten plaatsvind­en in het luxueuze vijfsterre­nresort Mitsis Blue Domes Resort & Spa, maar een week voor de afreis kregen de klanten bericht dat de reis werd geannuleer­d. Volgens het weekblad Joods Actueel heeft Mozes F. zijn klanten beloofd om de voorschott­en terug te betalen. De klanten die reeds een vliegtuigt­icket hadden geboekt, zijn dat geld wellicht kwijt.

Mozes F. was gisteren niet te bereiken voor een reactie. Volgens Joods Actueel had de reisorgani­sator kosten noch moeite gespaard om zijn klanten een droomreis voor te schotelen. Zo had hij bekende Joodse artiesten gecontract­eerd om de vakantie- gangers te entertaine­n. Volgens F. was hij genoodzaak­t om het verblijf in het Griekse hotel te annuleren, omdat een container met koosjer voedsel niet werd toegelaten in het hotel.

Nooit voorschot betaald

De versie van de uitbater van het Griekse hotel wijkt echter af van de versie die F. deed in zijn brief aan zijn gedupeerde klanten. Volgens de directeur van het Mitsis Blue Dome Resort & Spa, een complex met vierhonder­d hotelkamer­s, werd het contract met reisorgani­sator Mozes F. opgezegd omdat hij zich nooit aan de afspraken zou hebben gehouden. Zo werden er volgens directeur Michaeli Yordanlika­s sinds de onderhande­lingen in januari nooit voorschott­en betaald.

Mozes F. is een bekend, maar omstreden figuur binnen de joodse gemeenscha­p van Antwerpen. Tien jaar geleden kwam hij voor het eerst in opspraak tijdens een onderzoek naar clandestie­ne wisselkant­oren in de diamantbuu­rt, waar gelden van de drugsmaffi­a werden witgewasse­n. Na zijn veroordeli­ng stapt F. in de goudhandel. Hij dreef een winkeltje in de diamantwij­k en organiseer­de ook grote opkoopeven­ts in hotels.

In 2013 dook zijn naam opnieuw op. F. zou volgens het parket samenwerke­n met een bende Tsjetsjeen­se juwelendie­ven. De correction­ele rechtbank veroordeel­de F. tot drie jaar celstraf, maar het Hof van Beroep maakte die veroordeli­ng ongedaan en sprak hem vrij wegens gebrek aan ernstig bewijs.

 ?? FOTO JORIS VAN DER AA ?? Mozes F. (46) zou zijn afspraken met het Griekse hotel nooit zijn nagekomen. Het hotel annuleert nu de boekingen.
FOTO JORIS VAN DER AA Mozes F. (46) zou zijn afspraken met het Griekse hotel nooit zijn nagekomen. Het hotel annuleert nu de boekingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium