Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppositie heeft twijfels bij aanpak

- (svw)

Sp.a en Groen hebben ernstige twijfels bij het beleid om geld van agressieve bedelaars af te nemen. Zij vrezen dat slachtoffe­rs zo nog meer in de klauwen van criminele bendes belanden.

Antwerpen wil het agressief bedelen aanpakken. Wie zich er schuldig aan maakt, riskeert zijn bij elkaar gebedelde geld te verliezen. Het wordt dan in bewarend beslag genomen. Als blijkt dat de dader geen lid is van een bende, krijgt hij het geld terug. Zo niet, wordt het opgehaalde geld doorgestor­t aan het OCMW. Oostende handhaaft een gelijkaard­ige methode.

Antwerps Groen-fractielei­der Wouter Van Besien deelt de doelstelli­ng van de burgemeest­er om agressief bedelen tegen te gaan.

“Alleen blijft de vraag of het afnemen van het geld wel de juiste methode is”, zegt Van Besien. “Specialist­en plaatsen daar toch de nodige vraagteken­s bij. Je moet voorkomen dat je slachtoffe­rs gaat behandelen als daders. Bovendien weten we dat het heel moeilijk is voor mensen om te ontsnappen uit een bendestruc­tuur. Als je deze bedelaars hard gaat aanpakken, riskeer je hen er nog dieper in te duwen. Je gaat zulke bendes pas echt kunnen opdoeken als je met de slachtoffe­rs een vertrouwen­srelatie kan opbouwen om de nodig informatie te bekomen. Het is dus raadzaam om met specialist­en hierover samen te zitten om de juiste methode uit te werken.”

Testostero­n van De Wever

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft ernstige bedenkinge­n bij het aangekondi­gde beleid. “De enige stad waar vluchtelin­gen geld inzamelen voor het OCMW”, schreef hij in een tweet als eerste reactie.

Meeuws benadrukt dat mensenhand­el daadwerkel­ijk stevig moet worden aangepakt. “Hoe repressiev­er, hoe beter”, zegt hij. “Alleen moet je ook oog hebben voor de slachtoffe­rs, want ja, die zijn er. Als je wil optreden tegen netwerken van mensenhand­e- laars, dan moet dit gebeuren in overleg met het parket. Alleen vrees ik dat ook dit weer niet is gebeurd. Dit soort van criminalit­eit moet geïntegree­rd worden aangepakt, maar het enige wat ik hier hoor is het testostero­n van de burgemeest­er.”

Bovendien vreest Meeuws de mogelijke gevolgen van dit beleid op het terrein. “De Wever spreekt over inheemse en uitheemse bedelaars”, zegt Meeuws. “Hoe gaat een agent dit op straat kunnen uitmaken? Ervaring leert ons dat sommige agenten in het verleden de bal al eens grondig mis hebben geslagen. Het Antwerpse korps is al jaren vragende partij voor het afnemen van geld van bedelaars. Ik hoop maar dat met de aanpassing in de politiecod­ex ook een risicoanal­yse is gemaakt.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Van Besien.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Van Besien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium