Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liefde is een van de enige wapens tegen onderdrukk­ing”

Portret van vader die in het Chili van Pinochet tegen zijn wil werd opgeleid tot moordmachi­ne

- ILSE PRINSEN

In de documentai­re El Color

del Camaleón voert de Antwerpse regisseur Andrés Lübbert (32) een aangrijpen­de queeste naar het onbekende verleden van zijn vader Jorge. Die viel in de jaren zeventig in handen van de Chileense geheime dienst en werd opgeleid tot moordmachi­ne. Jorge Lübbert vluchtte en kwam zo in België terecht. Zoon Andrés ontdekte pas als twintiger het geheim van zijn vader. Hij deed twaalf jaar over het maken van de film. Het werd niet alleen een psychologi­sche thriller, maar ook een vorm van therapie voor vader en zoon.

Andrés, lange tijd leefde je in de gedachte dat je vader een politiek vluchtelin­g was. Werd er thuis niet gesproken over zijn verleden?

Nee, mijn vader repte er met geen woord over. Wel merkte ik dat hij niet was zoals andere papa’s. Als oorlogscam­eraman was hij altijd ver van huis en zocht hij continu het gevaar op. Hij had last van nachtmerri­es en vluchtte in zijn werk, soms ook in verslaving­en. Ik begreep niet wat voor duister geheim aan de basis lag. Mijn broer en ik kregen enkel het verhaal te horen dat hij een politiek vluchtelin­g was, gevlucht voor het dictatoria­al regime van Pinochet. Ik begrijp nu dat mijn vader een verhaal ophing dat mensen hier konden begrijpen en accepteren. Zijn ware voorgeschi­edenis was te intiem en te zwaar.

Hoe heb je dan zijn vreselijk geheim ontdekt?

Toen mijn vader in 1979 arriveerde in België, ging hij in therapie. Daar deed hij zijn ware verhaal. De audiotapes van die sessies gingen verloren, maar mijn oom Orlando bewaarde er een transcript­ie van en gaf me later die tekst. Sindsdien wilde ik enkel nog de waarheid kennen. Mijn vader klapte dicht als ik hem erover aansprak. Stukje bij beetje heeft hij me veel verteld. Die toenaderin­g was een werk van lange adem en twaalf jaar lang stond mijn leven in het teken van de zoektocht naar mijn vader, naar wie hij écht is. Ik wilde alles over zijn verleden weten. Elke pijnlijke herinnerin­g.

Wat heeft je vader precies meegemaakt?

Mijn vader werd onder het bewind van Pinochet getraind om geheim agent en moordenaar te worden. Op 21-jarige leeftijd viel hij in handen van een speciale afdeling van de Chileense geheime dienst, waarin zijn buurman een hooggeplaa­tst figuur was. Hij was het ideale proefkonij­n voor een gesofistic­eerd experiment. Doel ervan was te onderzoeke­n hoe een jongeman zonder politieke activiteit kan worden getransfor­meerd tot iemand die kan moorden en martelen. En dat door middel psychologi­sche manipulati­es. Hij werd regelmatig zelf ontvoerd en gefolterd. Dat leidde tot paranoia. Ook werd hij onderworpe­n aan een marteltech­niek die we kennen uit de film A Clock

work Orange: onder invloed van drugs gedwongen om urenlang naar gewelddadi­ge beelden te kijken. Allerlei technieken brainwasht­en hem tot het banalisere­n van de dood. Tot hij een moordmachi­ne zou worden.

Te vergelijke­n met de huidige ISstrijder­s, niet?

Het zijn dezelfde technieken waarmee vandaag jihadisten worden geïndoctri­neerd om aanslagen te plegen en mensen te onthoofden. Veel van die manipulati­etechnieke­n zijn nog steeds in gebruik. Mensen met een slechte jeugd zijn vatbaarder voor die transforma­tie. Het liefdevoll­e nest waarin hij opgroeide, is zijn redding geweest.

Hoe kon je vader dan aan die terreur ontsnappen?

Net voordat zijn opleiding bij de geheime dienst was afgerond, heeft hij zijn vader erover verteld. Mijn vader besefte dat hij moest vluchten voordat het te laat was en hij zelf zou gaan moorden. Via de bemiddelin­g van de Duitse ambassade, wij hebben Duitse roots, hielp mijn grootvader zijn zoon te vluchten naar Oost-Berlijn. Daar was het verhaal niet ten einde, want de STASI ( Ministerie

voor Staatsveil­igheid, red.) verdacht hem van spionage. Zo is mijn vader dan naar België gereisd.

Hoe heb je dit complexe verhaal in een film gegoten?

Het onopgelost­e raadsel gaat de kijker geleidelij­k aan begrijpen, aan de hand van beelden die ik met mijn vader maakte in Duitsland en Chili. Je ziet hoe hij reageert op de plaatsen van de gruwel, in gebouwen waar mensen gefolterd of gedood zijn. Vaak vindt hij geen woorden. Zijn verhaal wordt grotendeel­s offscreen gedaan door een acteur. Zo werd het zowel een politieke thriller als een familiedra­ma. Het verhaal van een zoektocht naar de ware kleur van de kameleon, die mijn vader was.

Wil je een bepaalde boodschap meegeven met deze film?

Het centrale thema is de moeilijke vader-zoonrelati­e. Het is bovendien een verhaal van migratie. Ook vluchtelin­gen uit Syrië of Irak hebben trauma’s waaronder ze nog jaren gebukt zullen gaan. De film vertelt daarnaast een universeel verhaal over de duistere kant van de mens. Het is een aanklacht tegen de gruweldade­n en methodes, gebruikt door overheden. Ik zie mijn vader als symbool van weerstand tegen een vreselijk apparaat. En wat ik heel belangrijk vind, is dat voor mijn vader de liefde voor zijn ouders krachtiger bleek dan de terreur. Liefde is een van de enige wapens tegen onderdrukk­ing. Ook sterk: mijn vader is nadien een heel goede oorlogscam­eraman geworden. Zo kon hij wat hij leerde in die gruwelijke opleiding kanalisere­n.

Hoe reageerde je vader na het zien van de film?

Het was erg zwaar voor hem. Maar het lukte hem wel om zijn gevoelens neer te schrijven: ‘De film is het beste en grootste geschenk dat een kind aan zijn vader kan geven. Het verwoorden en in beelden vertalen van een ontkend verleden. Vele jaren had ik geen verleden meer. Andrés slaagde erin om mijn verhaal te doorgronde­n en zo kan ik het eindelijk echt achter mij laten. Hij opende mijn hart. En wanneer men mij vraagt, waarom deze film? Het belangrijk­ste is het te kunnen vertellen.’

Dat vind ik zelf ook nog van groter belang dan mijn film: mijn vader heeft mij zijn grootste geheim toevertrou­wd. Eindelijk heb ik mijn echte vader leren kennen.

ANDRÉS LÜBBERT

Documentai­remaker “Door deze film heb ik mijn vader pas écht leren kennen.”

 ??  ?? Andrés Lübbert (rechts)
en vader Jorge. “Het liefdevoll­e nest waar vader opgroeide, werd
zijn redding.”
FOTO RR
Andrés Lübbert (rechts) en vader Jorge. “Het liefdevoll­e nest waar vader opgroeide, werd zijn redding.” FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Vader Jorge in zijn jonge jaren.
FOTO RR Vader Jorge in zijn jonge jaren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium