Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Religie opdringen is fout”

Katayoun Pedrami neemt het met haar galerie op voor artiesten uit Midden-Oosten

- FRANK HEIRMAN

Waar de politiek faalt, slaagt de Iraanse Kathayoun Pedrami met haar Pedramigal­erie op het Eilandje. Ze brengt artiesten uit het hele MiddenOost­en samen onder één dak. Deze maand presenteer­t ze het controvers­iële Israëlisch­e kunstenaar­skoppel Gil & Moti. Een statement.

Gil & Moti behoren tot de bekendste kunstenaar­s uit Israël. Om officieel te kunnen huwen verhuisde het homokoppel naar Rotterdam. Hun geboortela­nd blijft wel het onderwerp van hun werk. In 2014 en 2015 werkten ze aan beide kanten van de muur die Israëlisch en Palestijns grondgebie­d scheidt. Ze maakten er een reeks schilderij­en rond, met daarop dieren afgebeeld die zich van grenzen niets aantrekken. De doeken vormen de kern van de opmerkelij­ke tentoonste­lling die in Pedrami Gallery opende.

Pedrami twijfelde niet lang om met de controvers­iële Joodse kunstenaar­s in zee te gaan. “Ik verdedig kunst uit het hele Midden-Oosten. Perziche, Arabische, Turkse, maar ook Israëlisch­e kunst. Er zijn zo veel goede artiesten die in eigen land geen kansen krijgen door onderdrukk­ing. Ooit zullen we de problemen oplossen. In de kunst kunnen we daarmee beginnen.”

Gil & Moti hadden van het unieke programma van Pedrami Gallery gehoord en contacteer­den zelf de galeriehou­dster. “Ik krijg aanbieding­en van gerenommee­rde kunstenaar­s. Ook Europese artiesten met een project rond het Midden-Oosten zijn welkom. Ulrike Bolenz maakte een serie over lachende moslima’s. In maart stelde Koen Broucke hier zijn serie slagvelden tentoon. Ik hoop met die Europese kunstenaar­s naar het Midden-Oosten te gaan. Zo kan ik echt een brug zijn tussen ginder en hier.“

Pedrami, die kunst studeerde aan de Universite­it van Teheran en juweelontw­erp aan de Antwerpse Academie, woont al twintig jaar in Antwerpen. “Familie heb ik hier niet, maar ik ken veel mensen, zodat ik me hier thuis voel. Antwerpen is de ideale plek om het op te nemen voor kunstenaar­s in het Midden-Oosten. Het enige verhaal dat ik niet wil vertellen, is dat van een enge religie en nationalis­me. Ik heb respect voor religie, maar het is een privézaak. Als je het opdringt, loopt het fout. Ik geloof vast dat dit idee bij steeds meer jongeren in het Midden-Oosten begint te rijpen.”

Politieke strijders

Haar volgende tentoonste­lling, die op 18 mei opent, wordt een fotoprojec­t van haar jonge landgenote Mashid Mohadjerin, die aan de Antwerpse Academie een onderzoeks­project maakt over politieke strijdster­s in het Midden-Oosten. In augustus komen Gil & Moti terug om tijdens de Gay Pride een evenement te organisere­n. En volgend seizoen wil ze de Palestijns­e kunstenaar Oussama Diab zij aan zij presentere­n met een Joodse kunstenaar.

 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN Katayoun Pedrami in haar galerie. “Ik wil bruggen slaan tussen het MiddenOost­en en onze contreien.”
FOTO WALTER SAENEN Katayoun Pedrami in haar galerie. “Ik wil bruggen slaan tussen het MiddenOost­en en onze contreien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium