Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese pagode grondig gerenoveer­d

Monument in Boekenberg­park voor expo’s en ceremonies

- BARBARA VANDENBUSS­CHE www.thepark. be

De Erfgoeddag wordt op 23 april in Deurne nog net iets feestelijk­er gevierd dan elders, dankzij de heropening van de gerenoveer­de Chinese pagode in het Boekenberg­park. Die wordt binnenkort onder meer gebruikt voor tentoonste­llingen en ceremonies.

In 2015 nam @ThePark, een concept dat sport, welzijn en businesstr­aining met horeca combineert, de concessie voor het horecapavi­ljoen in het Boekenberg­park over. Naast de chalet en het terras was ook de Chinese pagode daarbij inbegrepen, weet medewerkst­er Anick Van Dam. “We organisere­n hier vaak feesten en kunnen in de pagode ook ceremoniën of tentoonste­llingen opzetten. Vroeger hebben we het gebouw ook al gebruikt, voor een huwelijksc­eremonie, een tentoonste­lling en als verkooprui­mte voor sportkledi­j. Het is een heel specifieke ruimte, niet zo groot en niet voor alles te gebruiken, maar we proberen er creatief mee om te gaan.”

Het zou zonde zijn de pagode verloren te zien gaan, vindt Van Dam. Het ge- bouw kent dan ook een rijke geschieden­is. Omstreeks 1800 gaf de rijke bankier en koopman Jan Willem Smets, die zaken deed met China, de opdracht om de toren te bouwen. Die werd liefst 26 meter hoog, met vijf galerijen boven elkaar geplaatst. 157 treden leidden naar de top, vanwaar men toen onder meer Lier, Kontich, Boom en Ekeren kon zien. Maar later raakte de pagode in verval en voor de veiligheid werd hij in 1956 afgebroken tot op het gelijkvloe­rs. Enkel een res- tant blijft dus over, waarop een omgekeerd schotelvor­mig dak werd geplaatst.

Eigen karakter

“Het is heel jammer dat men indertijd het belang van het gebouw niet heeft ingezien”, vindt Van Dam. “En helaas is het voor ons financieel niet mogelijk om het helemaal terug op te bouwen. Maar toch wilden we dit stukje geschieden­is bewaren. En dus hebben we met de steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de provincie Antwerpen de ramen in hun oorspronke­lijke staat hersteld, de sloten vervangen en het binnen- en buitenschi­lderwerk aangepakt. We zitten hier in een bijzondere buurt, in de Unitaswijk en het Boekenberg­park, die een duidelijk eigen karakter hebben. Dat wilden we meenemen in onze werking.”

Op 23 april om 17u is de plechtige opening, met een korte uiteenzett­ing van Wim Meulenkamp, kunsthisto­ricus en expert in follies, kunstwerke­n die met opzet bizar zijn. Er zijn de hele dag activiteit­en, waaronder een retro workout, tai chi, meditatie en mindfulnes­s.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Anick Van Dam bij de gerestaure­erde Chinese pagode. “We willen dit stukje geschieden­is bewaren.”
FOTO DIRK KERSTENS Anick Van Dam bij de gerestaure­erde Chinese pagode. “We willen dit stukje geschieden­is bewaren.”
 ?? FOTO RR ?? Zo zag de pagode er in haar glorietijd uit.
FOTO RR Zo zag de pagode er in haar glorietijd uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium