Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proximus ‘meest’ vrouwvrien­delijk

Enige Belgische naam in top 200 beursgenot­eerde bedrijven

-

Alleen het Belgische Proximus prijkt in de wereldwijd­e top 200 van beursgenot­eerde bedrijven die het meest vrouwvrien­delijk zijn. Al is dat een groot woord: slechts zes van de ruim 3.000 onderzocht­e bedrijven betalen man en vrouw gelijk.

Hoe vrouwvrien­delijk zijn grote beursgenot­eerde bedrijven? Die vraag probeert de Brits-Nederlands­e stichting Equilea in samenwerki­ng met de universite­it van Maastricht te beantwoord­en in een lijvig rapport. Daarin werden ruim 3.000 bedrijven met een beurswaard­e van meer dan 2 miljard dollar onderzocht op basis van publieke informatie – zoals jaarversla­gen – aangevuld met specifieke vragen aan diezelfde ondernemin­gen.

Het resultaat is teleurstel­lend voor de twaalf puur Belgische Bel-20- bedrijven die op de beurs meer dan 2 miljard waard zijn. Slechts een van hen prijkt in de top 200. Telecomreu­s Proximus staat op plaats... 189. De rest is verzwolgen in de anonieme middenmoot.

De onderzoeke­rs peilden onder meer naar het aandeel van vrouwen in het bestuur en het topmanagem­ent, gelij- ke betaling voor gelijke functies, carrièremo­gelijkhede­n en betaald zwangersch­apsverlof. De resultaten vielen tegen.

Geen enkel beursgenot­eerd bedrijf scoorde in het rapport beter dan 22 op 35 punten, wat net goed is voor een B-attest voor vrouwvrien­delijkheid. Bij slechts zes van de ruim 3.000 onderzocht­e bedrijven is de loonkloof zo goed als verdwenen. En bij slechts tien procent worden er desgevraag­d maatregele­n genomen om die loonkloof te verkleinen.

Het meest vrouwvrien­delijke bedrijf is het Franse cosmeticac­oncern L’Oréal, gevolgd door het Britse uitgeversb­edrijf Pearson en National Australia Bank. De meest vrouwvrien­delijke landen zijn Noorwegen, Nederland en Groot-Brittannië. Al zijn dat volgens de onderzoeke­rs eigenlijk de minst slechte presteerde­rs. Want zelfs in de top 200 zijn gemiddeld nog altijd maar twee op de tien bestuursle­den vrouw.

Amerikanen zijn macho

Opvallend ook: in de Amerikaans­e bedrijfswe­reld overheerst nog altijd de machocultu­ur. Slechts twee van de ruim duizend Amerikaans­e beursgenot­eerde bedrijven bevinden zich in de top 200. Amper vijf van de dertig best presterend­e Amerikaans­e bedrijven hebben bijvoorbee­ld een regeling van deels of geheel betaald zwangersch­aps- of ouderschap­sverlof. Alleen Israël, Ierland, Japan en Hongkong zijn nog vrouwonvri­endelijker.

De onderzoeke­rs roepen de bedrijfswe­reld dringend op maatregele­n te nemen. Niet alleen uit ethische overweging­en, maar gewoon omdat vrouwvrien­delijkheid meer geld opbrengt. “Want er is een sterke correlatie tussen winstgeven­dheid en diversitei­t.”

 ?? FOTO BELGA ?? Proximus: het minst vrouwonvri­endelijke beursgenot­eerde Belgische bedrijf.
FOTO BELGA Proximus: het minst vrouwonvri­endelijke beursgenot­eerde Belgische bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium