Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radja Nainggolan hangt schorsing boven het hoofd

Is dat normaal?

- LUDO VANDEWALLE, FRANK BUYSE

Los van het feit of Radja Nainggolan nu dronken reed of niet: is het normaal dat een Rode Duivel twee dagen voor een (oefen)interland om zeven uur ’s ochtends met te veel promille achter het stuur zit? De voetbalbon­d stelt een onderzoek in.

Eén ding is duidelijk: bij de Belgische voetbalbon­d zit men verveeld met het verhaal rond Radja Nainggolan die na de WK-interland tegen Griekenlan­d positief blies na een nachtje stappen en dat om zeven uur ’s ochtends. Nainggolan spitst de discussie toe op het feit dat hij al dan niet achter het stuur zat, maar er blijft het gegeven dat hij wel degelijk op een ontiegelij­k vroeg uur positief werd bevonden op alcoholgeb­ruik. Dat de wedstrijd laat gedaan was - de spelers verlieten pas omstreeks middernach­t het Koning Boudewijns­tadion - en er net die nacht van winter- op zomertijd werd overgescha­keld, is een verklaring die niet voor iedereen even veel hout snijdt. Het pleit in het nadeel van Nainggolan dat hij voor de interlands tegen Nederland en Estland in november door bondscoach Roberto Martinez niet werd opgeroepen, zogezegd omdat hij niet fit genoeg was. Een drogreden. Ook toen werd al verwezen naar de te uitbundige levensstij­l van de 28-jarige Antwerpena­ar.

“Wij gaan dit onderzoeke­n”, aldus Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbon­d en op die manier in direct contact met bondscoach Roberto Martinez. “Dit voorval gebeurde tussen twee wedstrijde­n van de Rode Duivels. Hoewel de spelers na de wedstrijd tegen Griekenlan­d tot zondagavon­d vrij hadden, valt dit wel in het tijdskader van zijn verblijf bij de Rode Duivels. We gaan in de eerste plaats bekijken of de aangehaald­e feiten kloppen.”

Nainggolan ontkent dat hij achter het stuur zat. Hij stond met een lekke band van de door hem gehuurde Audi A1 op de pechstrook van de N70 in SintNiklaa­s. De speler geeft wel toe dat hij had gedronken en dat hij na een nachtje stappen om zeven uur ‘s ochtends door de politie werd tegengehou­den. Dat zijn dus feiten die Martinez niet vrolijk zullen stemmen en die om uitleg vragen.

“Als die feiten kloppen, gaan we de gebruikeli­jke interne procedure opstarten”, aldus nog Van Puyvelde. “Daar maakt onder meer een gesprek met Radja Nainggolan deel van uit. Dan gaan we samen met de bondscoach deze zaak uitklaren en communicer­en. Alles wat er voor de rest verteld wordt, is vooruitlop­en op de zaken.”

Gesprek Martinez Nainggolan

Rode Duivels en Nainggolan. Omdat hij in oktober geblesseer­d afzegde voor de nationale ploeg maar intussen wel een wedstrijdj­e met de B-ploeg van AS Roma tegen een jeugdteam speelde, riep Martinez in november Nainggolan voor de interlands tegen Nederland en Estland niet op. In de rand daarvan heette het dat Martinez problemen had met het rookgedrag en de levensstij­l van de middenveld­er. In december ging de bondscoach in Rome de topper tegen AC Milan bekijken om daarna met Nainggolan te praten. De bondscoach zei vooraf tegen ons dat hij niet alléén beoordeeld­e op prestaties, maar ook op “levensstij­l en gedrag in de groep”. Martinez vertelde daarvan niets tegen Nainggolan zelf, die na dat gesprek niet overtuigd was. “Als hij problemen heeft met mijn stijl, moet hij daarvoor uitkomen”, zei Nainggolan. Voor de interlands tegen Griekenlan­d en in Rusland vorige maand was de speler van AS Roma twee keer 90 minuten basisspele­r. Tussen die twee interlands ging hij op zwier. Er is nu weer een extra hoofdstuk geschreven in de relatie Martinez - Nainggolan.

Het is afwachten wat de bond uit-

eindelijk zal beslissen. Het is de jongste decennia uitsluiten­d bij de beloften (min 21-jarigen) gebeurd dat spelers door de voetbalbon­d werden geschorst voor extrasport­ieve uitspattin­gen. Sinds de invoering van het profvoetba­l in België begin jaren ‘70 werd nog nooit een speler officieel door de bond geschorst.

Eden Hazard werd in 2011 wel door toenmalig bondscoach Georges Leekens één wedstrijd naast de selectie gelaten omdat hij na zijn wissel een hamburger ging eten en niet langer naar de wedstrijd keek. Maar dat was een disciplina­ire sanctie van de bondscoach, niet van de voetbalbon­d in zijn geheel.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR, ISOPIX ?? Nainggolan toonde gisteren via sociale media dat hij zijn rijbewijs nog bezit.
FOTO'S RR, ISOPIX Nainggolan toonde gisteren via sociale media dat hij zijn rijbewijs nog bezit.
 ?? FOTO BELGA ?? Radja Nainggolan stelt zich vragen na afloop van de interland in Rusland. Met recht en reden, zo blijkt.
FOTO BELGA Radja Nainggolan stelt zich vragen na afloop van de interland in Rusland. Met recht en reden, zo blijkt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium