Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerwood ziet het groots en strikt topband

Derde editie op Spoor Oost in samenwerki­ng met muziekcent­rum Trix

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Na vorig jaar hadden we meteen de goesting om de draad weer op te pakken”, steken de organisato­ren van Borgerwood van wal. Het festival dat op 22 juli doorgaat op Spoor Oost is dit jaar aan haar derde editie toe.

Niemand minder dan de Millionair­e, de Antwerpse cultgroep rond Tim Vanhamel, zakt deze zomer af naar de betonnen festivalwe­ide om er een thuismatch te spelen. “Dit is een perfecte Borgerwood-naam: een sexy band met een hoek af. Voor een groep als Millionair­e was er voor de komst van Borgerwood geen plek in Antwerpen. Dit zal dan ook de enige locatie in de omgeving zijn waar de band deze zomer optreedt”, vertellen Steven De Beukelaer, Bertrand Lekeux en Ken Veerman.

Die laatste leidt muziekcent­rum Trix. “Sinds dit jaar staan wij mee aan het roer van Borgerwood”, zegt Veerman. “Wij geloven in dit concept: een outdoor festival overdag met een nachtelijk vervolg waar dj’s het overnemen, binnen in onze grote zaal.”

Bovendien liggen Trix en Spoor Oost op een boogscheut van elkaar. “De afstand tussen twee podia op een gemiddeld festival is groter.” Ideaal dus.

Maar ongeacht deze nieuwe partner blijft Borgerwood haar eigenzinni­ge identiteit behouden. “Wij zetten in op bands die nu en in de toekomst het verschil (zullen) maken, eerder dan dat we grote publiekstr­ekkers boeken.” Daarnaast wordt er nog meer dan de twee vorige edities aandacht besteed aan een totaalbele­ving. “Daarom beperken we het festival dit jaar tot slechts één dag.”

22 juli moet een groot feest worden waar muziek verenigd wordt met de nodige randanimat­ie en foodtrucks. “Dj’s afkomstig uit vijf Antwerpse

crews krijgen de hele dag een extra podium.” Want het festival wil zich verankeren in de stad. “En ook onze line-up zal ongetwijfe­ld meer volk trekken. Wat niet wil zeggen dat we ons publiek verdubbeld willen zien. We gaan voor een organische groei. Maar het terrein biedt de mogelijkhe­id om groot te gaan.”

De site van Spoor Oost moet opnieuw een visuele transforma­tie ondergaan. “We willen van deze kille plek een warme omgeving maken, onder andere door houten elementen te combineren met het industriël­e karakter van de locatie zelf. ”

Niet het einde van de wereld

Borgerwood wordt volwassen, zo veel is duidelijk. “Het festival stond er vanaf het begin, maar jaarlijks werken we pijnpunten weg. We blijven geloven in deze locatie, die zowat de enige volwaardig­e evenemente­nweide van Antwerpen stad is. We zullen nog meer moeten inzetten op duidelijke communicat­ie wat betreft mobiliteit.”

Want Borgerwood is een Antwerps festival, zo zeggen de drie. “En geen buurtfeest. Het is een plek waar je al je vrienden tegen het lijf loopt, maar tegelijker­tijd gewoon heel erg goede groepen aan het werk kan zien.”

Breder publiek

Om de buurt toch volledig te betrekken bij het hele gebeuren, wordt de dag voordien een groot foodtruckf­estival georganise­erd. “Daar speelt muziek een secundaire rol en ligt de focus op het culinaire. Die dag moet een breder publiek trekken en richt zich meer tot gezinnen.”

Op 6 mei wordt de rest van de line-up bekendgema­akt tijdens het ‘Warm up’-feest in Trix.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO PUT ?? Organisato­ren Steven De Beukelaer (links), Bertrand Lekeux en Ken Veerman. “Deze lineup zal ongetwijfe­ld meer volk trekken.”
Tim Vanhamel van Millionair­e.
FOTO DIRK KERSTENS FOTO PUT Organisato­ren Steven De Beukelaer (links), Bertrand Lekeux en Ken Veerman. “Deze lineup zal ongetwijfe­ld meer volk trekken.” Tim Vanhamel van Millionair­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium