Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke week verbrandt één tiener zich aan smartphone

- WERNER ROMMERS

Jaarlijks krijgen zestig jongeren brandwonde­n omdat ze in slaap vallen op smartphone of tablet

In ons land lopen jaarlijks minstens zestig jongeren brandwonde­n op aan hoofd, nek en handen, doordat ze met hun gsm, laptop of tablet in slaap vielen. Het Vlaamse nazorgcent­rum voor brandwonde­n vzw Oscare start daarom een campagne – onder meer op jeugdfesti­vals – die jongeren nadrukkeli­jk oproept dergelijke apparaten ’s nachts uit het stopcontac­t te trekken en op een veilige plek weg te leggen.

Brandweerk­orpsen in ons land waarschuwe­n al langer voor de gevaren van gsm’s, laptops en tablets vanwege het risico op woningbran­den. De vzw Oscare, een nazorgcent­rum voor mensen met brandwonde­n, vraagt daarnaast nu met aandrang om niet met je gsm of andere elektronic­a te gaan slapen. “De gespeciali­seer- de chirurgen van het Antwerpse brandwonde­ncentrum waarmee we samenwerke­n, zien in Vlaanderen jaarlijks dertig tot veertig jongeren die op die manier eerste- en tweedegraa­ds brandwonde­n opliepen, vooral in het gezicht, aan de handen of in de nek”, zegt Oscare-woordvoerd­er Peter Van Rossum. Voor heel België schat Oscare het aantal tussen de zestig en de tachtig.

“Ze zijn met hun gsm in bed in slaap gevallen, het toestel in hun handen of naast hun hoofd, en ’s nachts komt dat onder hun hoofd te liggen. De batterijen van de nieuwste, meest performant­e toestellen – in onze ogen krachtige bommetjes – kunnen zeer warm worden, zeker wanneer ze ’s nachts in de oplader zitten, met alle gevolgen van dien. Vandaar ook dat deze mensen bij ons nazorgcent­rum aankloppen, omdat zulke brandwonde­n, ook al zijn ze maar eerste- of tweedegraa­ds, in een aantal gevallen anders voor lelijke, blijvende littekens kunnen zorgen.”

Campagne

Er komt daarom nu een campagne, onder andere op verschille­nde jeugdfesti­vals deze zomer, met als boodschap om deze elektronis­che apparaten niet mee naar bed te nemen en ze op een veilige plek weg te leggen. “We begrijpen dat dit voor veel jongeren aanpassen wordt”, zegt Van Rossum. “Ze willen in hun bed, voor het slapengaan, nog snel enkele berichtjes sturen én tege- lijk ook hun telefoon opladen, kwestie van de volgende dag op school niet met een lege batterij te worden geconfront­eerd. Maar ze moeten goed de risico’s beseffen, zijnde kans op brandwonde­n of desnoods erger, wanneer door een oververhit­te smartphone een matras begint te smeulen.”

Preventiem­edewerkers bij de brandweer steunen de oproep van de vzw Oscare. “Onze boodschap is zelfs dat je smartphone­s of laptops ’s nachts best gewoon niet oplaadt, wegens het mogelijke brandgevaa­r”, aldus Tim Renders van de brandweerz­one Vlaams-Brabant Oost, die ook verwijst naar soortgelij­ke waarschuwi­ngen van Nederlands­e en Amerikaans­e veiligheid­sinstitute­n. “En het gebeurt vaker dan je denkt: nog maar enkele weken geleden zette een oververhit­te oplader in Blankenber­ge ’s nachts een appartemen­t volledig in lichterlaa­ie.”

TIM RENDERS

Brandweerm­an “Smartphone­s of laptops laad je ’s nachts best niet op, wegens het brandgevaa­r.”

 ?? FOTO FOX ?? Dit is natuurlijk een extreem geval: in de VS ontplofte een smartphone. Maar Vlaamse jongeren lopen gevaar als ze tijdens het gsm’en in slaap vallen en met hun hoofd op een verhitte smartphone of tablet komen te liggen.
FOTO FOX Dit is natuurlijk een extreem geval: in de VS ontplofte een smartphone. Maar Vlaamse jongeren lopen gevaar als ze tijdens het gsm’en in slaap vallen en met hun hoofd op een verhitte smartphone of tablet komen te liggen.
 ??  ?? FOTO FOTO GUY MEURS
FOTO FOTO GUY MEURS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium