Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beschermd bos? Kijk eens in uw achtertuin

- (blg) www.natuurenbo­s.be/openbaaron­derzoek

Wie een tuin heeft met bomen, kijkt maar beter uit. Het zou zomaar kunnen dat de Vlaamse overheid uw bomen tot beschermd bos heeft uitgeroepe­n. En dan is kappen uit den boze. Opvallend: u moet zélf op zoek gaan of uw bomen beschermd zijn.

1.630 hectare bouwgrond in woongebied komt op dit moment in aanmerking om beschermd bos te worden. Dat zijn 2.400 voetbalvel­den. Ook het aantal hectare beschermd bos op landbouwgr­ond (7.900) en in industrieg­e- bied (500) ligt hoog. Opvallend: u moet zelf ontdekken of er een stukje beschermd bos in uw tuin of op uw bedrijvent­errein ligt. “Dat is zo bij een openbaar onderzoek. Daarom vragen we alle Vlamingen om goed op te letten. Vanaf eind april kan iedereen een voorlopige kaart raadplegen via onze website”, zegt Filip Hubin van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

De Vlaamse overheid lijkt het begrip ‘bos’ wel heel ruim te interprete­ren. Want een gewone tuin in Maarkedal heeft ook de stempel beschermd bos gekregen. “Mijn tuin een bos? Dat is er- over. Ik heb alles zelf geplant. Het lijkt erop dat ze hun quota moeten halen op deze manier. Dit is wel vervelend, want ik ben geen baas meer in eigen tuin”, zegt Jacques Thienpont uit Maarkedal.

Aan de bestemming van de grond verandert niets. Bouwgrond blijft bouwgrond, enkel de bomen zijn beschermd. In totaal gaat het om 12.260 hectare. Een team van experts heeft dat bepaald. Op 31 maart heeft de Vlaamse regering er een akkoord over bereikt.

“Er zijn twintig jaar oeverloze discussies over gevoerd”, zegt Joke Schauvlieg­e (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu. “We vrijwaren nu waardevoll­e en ruimtelijk bedreigde Vlaamse natuur. Een erg belangrijk­e beslissing.”

Maar wat als u niet akkoord gaat en wél de bomen wil kappen die in uw eigen tuin staan? “Vanaf dinsdag 16 mei tot en met vrijdag 14 juli kan je een bezwaar indienen. Dan zal de Vlaamse regering bekijken of een afwijking mogelijk is”, zegt Filip Hubin van ANB.

Komt het niet tot een vergelijk, dan kunt u een compensati­e krijgen voor de bomen die u niet meer mag kappen. Dat bedrag is nog niet bekend.

 ?? FOTO CREDIT ?? Het ‘bos’ van Jacques Thienpont is eigenlijk zijn tuin.
FOTO CREDIT Het ‘bos’ van Jacques Thienpont is eigenlijk zijn tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium